REKLAMA
Malinowe muffiny na Walentynki
Przepis na Walentynkowe muffiny pełne świeżych malin.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
Kosz
- 1 kubek cukier kryształ
- 2 kubki mąka samozbrylająca
- 2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 szt jajko
- 1⁄4 kubek roztopione masło
- 1 kubek cmar
- 1⁄4 kubek olej słonecznikowy
- 11⁄2 kubek świeże maliny
- 1⁄2 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka wanilia
Posypka
- 1⁄3 kubek cukier kryształ
- 2⁄3 kubek mąka samozbrylająca
- 4 łyżka stołowa masło
- 0.125 łyżeczka Sól
- 1⁄4 łyżeczka mielony imbir
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
35 min.
1. Krok
Rozgrzewamy rurę do 200°C i przygotowujemy miskę na suche składniki. Mieszamy w niej mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. Krok
W drugiej misce mieszamy składniki płynne: masło, jajka, cmar, olej. Do tej mieszaniny dodajemy również wanilię.
3. Krok
Płynną mieszankę nalewamy do suchej i mieszamy łyżką, aż obie mieszanki się nie połączą. Ostrożnie mieszamy również maliny, aby nadal zachowały swój kształt.
4. Krok
Blachę na muffiny wykładamy papierowymi koszyczkami, które wypełniamy do góry przygotowanym ciastem.
5. Krok
Przygotowujemy posypkę, ręcznie mieszając wszystkie składniki. Łyżką do zupy nabieramy mieszankę i kładziemy na wierzch każdego muffina. Wkładamy piec do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.