REKLAMA

Źródło: Pixabay: Food-photography-by-Carys

Makowy Macaron

Francuski klasyk z węgierskim twistem. Smakowity makowy nadzienie doskonale komponuje się z lekką skorupką macarona.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Makaronowe Muszle

  • 125 g cukier puder Dodano do
  • 125 g Mąka z migdałów Dodano do
  • 110 g białka jaj Dodano do
  • 30 g cukier Dodano do

Makowy Farsz

  • 200 g Mak Dodano do
  • 100 g cukier Dodano do
  • 100 ml mleko Dodano do
  • 1 Kawałek Wanilia laska Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Wymieszaj cukier puder i mąkę migdałową w misce.

2. Krok

Ubijemy białko jajka, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy, aż uzyskamy sztywną pianę.

3. Krok

Dodaj do piany mieszaninę mąki migdałowej i cukru pudru, a następnie delikatnie wymieszaj.

4. Krok

Przełóżmy mieszankę do rękawa cukierniczego, a następnie formujemy okręgi wielkości macaron na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Krok

Piec przez 10-12 minut, lub do momentu gdy brzegi makaronów staną się twarde. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku, a następnie je wyjmij.

6. Krok

Przygotujmy w międzyczasie farsz z maku. W garnku wymieszajmy mak, cukier, mleko i laskę wanilii, a następnie gotujmy na małym ogniu, aż mak stanie się miękki.

7. Krok

Po przygotowaniu nadzienia, pozostaw je do ostygnięcia, a następnie wypełnij nim makaroniki.

8. Krok

Pozwólmy makaronikom odpocząć w lodówce przez kilka godzin, aby smaki się połączyły. Podajemy na zimno.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy