REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na ciasta

Makowiec świąteczny

Ta wersja domowego świątecznego makowca jest tradycyjna i niezawodna. Przepis pochodzi od mojej babci, a ja upieczę ten makowiec co święta. Wypełniony aromatycznym makiem i okraszony lukrem, ten ciasteczkowy tor świąteczny jest pewny, by stanowić centrum uwagi na twoim stole.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej Dodano do
  • 100 g cukru pudru Dodano do
  • 3 żółtka Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 250 g masła zimnego Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Masa makowa:

  • 400 g maku Dodano do
  • 100 g masła miękkiego Dodano do
  • 50 g mąki pszennej Dodano do
  • 5 jajek - żółtka i białka osobno Dodano do
  • 113 kubka cukru Dodano do
  • 1 Łyżka kakao Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Dodano do
  • bakalie, orzechy Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 3 łyżki brandy Dodano do

Lukier:

  • 1 kubek cukru pudru Dodano do
  • 3 łyżki brandy Dodano do
  • 1 Łyżka soku z cytryny Dodano do
  • 4 łyżki kaszy manny Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

W misce wymieszałam mąkę z zimnym masłem pokrojonym na kawałki.

2. Krok

Dodałam pozostałe składniki i zagniotłam jednolite ciasto. Zawinęłam ciasto w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.

3. Krok

Następnie podzieliłam ciasto na dwie części.

4. Krok

Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Dno wyłożyłam połową ciasta i piekłam przez 15 minut w temperaturze 180" C.

5. Krok

Drugą część zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki.

6. Krok

Mak zalałam gorącą wodą i odstawiłam do całkowitego ostygnięcia. 7) Następnie przecedziłam go przez sito wyłożone grubą papierową serwetką i trzykrotnie zagniotłam.

7. Krok

UWAGA: można użyć maku już zmielonego, będzie łatwiej.

8. Krok

Żółtka ubiłam z cukrem na pianę.

9. Krok

Dodawałam po jednej łyżeczce zmielonego maku i miksowałam na niskich obrotach.

10. Krok

Następnie dodać zmiękczone masło, mąkę, kakao i ekstrakt migdałowy.

11. Krok

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je do masy makowej.

12. Krok

Na koniec dodać orzechy.

13. Krok

Upieczone ciasto posypać 2 łyżkami kaszy manny. Na wierzch wyłożyłam masę makową i posypałam pozostałymi 2 łyżkami kaszy manny.

14. Krok

Drugi arkusz ciasta rozwałkowałam na papierze pergaminowym i folii na prostokąt wielkości blachy do pieczenia, który delikatnie ułożyłam na masie makowej.

15. Krok

Piec ciasto w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

16. Krok

Gdy ciasto ostygnie, polej je lukrem.

17. Krok

Ubiłam wszystkie składniki na kremową i gładką masę.

18. Krok

Posmarowałam nim wierzch ciasta. Udekorowałam makiem i skórką pomarańczową.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1112 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

559 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2015 przepisy

Deser

1521 przepisy