Źródło: FB: 1000 pomysłów na ciasta
Makowiec świąteczny
Ta wersja domowego świątecznego makowca jest tradycyjna i niezawodna. Przepis pochodzi od mojej babci, a ja upieczę ten makowiec co święta. Wypełniony aromatycznym makiem i okraszony lukrem, ten ciasteczkowy tor świąteczny jest pewny, by stanowić centrum uwagi na twoim stole.
Składniki
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła zimnego
- szczypta soli
Masa makowa:
- 400 g maku
- 100 g masła miękkiego
- 50 g mąki pszennej
- 5 jajek - żółtka i białka osobno
- 11⁄3 kubka cukru
- 1 Łyżka kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- bakalie, orzechy
- szczypta soli
- 3 łyżki brandy
Lukier:
- 1 kubek cukru pudru
- 3 łyżki brandy
- 1 Łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki kaszy manny
Najnowsze ulotki
Procedura
W misce wymieszałam mąkę z zimnym masłem pokrojonym na kawałki.
Dodałam pozostałe składniki i zagniotłam jednolite ciasto. Zawinęłam ciasto w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.
Następnie podzieliłam ciasto na dwie części.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Dno wyłożyłam połową ciasta i piekłam przez 15 minut w temperaturze 180" C.
Drugą część zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki.
Mak zalałam gorącą wodą i odstawiłam do całkowitego ostygnięcia. 7) Następnie przecedziłam go przez sito wyłożone grubą papierową serwetką i trzykrotnie zagniotłam.
UWAGA: można użyć maku już zmielonego, będzie łatwiej.
Żółtka ubiłam z cukrem na pianę.
Dodawałam po jednej łyżeczce zmielonego maku i miksowałam na niskich obrotach.
Następnie dodać zmiękczone masło, mąkę, kakao i ekstrakt migdałowy.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je do masy makowej.
Na koniec dodać orzechy.
Upieczone ciasto posypać 2 łyżkami kaszy manny. Na wierzch wyłożyłam masę makową i posypałam pozostałymi 2 łyżkami kaszy manny.
Drugi arkusz ciasta rozwałkowałam na papierze pergaminowym i folii na prostokąt wielkości blachy do pieczenia, który delikatnie ułożyłam na masie makowej.
Piec ciasto w temperaturze 180°C przez około 60 minut.
Gdy ciasto ostygnie, polej je lukrem.
Ubiłam wszystkie składniki na kremową i gładką masę.
Posmarowałam nim wierzch ciasta. Udekorowałam makiem i skórką pomarańczową.