REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/lRWCcm1fRzMpdrYsT8eW/0ba1c1f1840cfd1afebceaeef5a587.jpeg)
Makowiec babka
Makowiec babka uzupełniony suszonymi śliwkami. Dzięki twarogowi nie jest suchy.
REKLAMA
Składniki
porcje
16
- 500 g Delikatny twaróg
- 4 szt jajka
- 100 g mąka orkiszowa razowa
- 100 g Mąka makowa
- 25 g Białko nie jest potrzebne
- 1⁄2 pakiety Proszek do pieczenia
- 50 ml Mleko ewentualnie trochę więcej
- 50 g Cukier trzcinowy
- 1 szt Cukier waniliowy
- 1 łyżka stołowa Miód
- kilka kropli aromat waniliowy
- 100 g śliwki
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
70 min.
1. Krok
Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy twaróg i mleko.
2. Krok
Ubijemy sztywną pianę z białek.
3. Krok
Suche składniki mieszamy. Dodajemy je do mieszanki żółtkowej. Następnie mieszamy z pianką z białek.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/lRWCcm1fRzMpdrYsT8eW/c07dae4ebb916313d5e249a9187c64.jpeg)
4. Krok
Na koniec dodajemy drobno pokrojone suszone śliwki.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/lRWCcm1fRzMpdrYsT8eW/d382db7e7202569e366af9d92e0e37.jpeg)
5. Krok
Ciasto wlewamy do formy na babkę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 55 minut.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/lRWCcm1fRzMpdrYsT8eW/ad55bf64ee31ec637df68bc6bbcd6f.jpeg)
6. Krok
Po upieczeniu pozwalamy ostygnąć, wyjmujemy z formy i możemy polać czekoladowym lukrem lub masłem orzechowym.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/lRWCcm1fRzMpdrYsT8eW/666e90369c3f24c2499106be54efeb.jpeg)