REKLAMA
Makowiec babka

Makowiec babka

Makowiec babka uzupełniony suszonymi śliwkami. Dzięki twarogowi nie jest suchy.

REKLAMA

Składniki

porcje
16
  • 500 g Delikatny twaróg Dodano do
  • 4 szt jajka Dodano do
  • 100 g mąka orkiszowa razowa Dodano do
  • 100 g Mąka makowa Dodano do
  • 25 g Białko nie jest potrzebne Dodano do
  • 12 pakiety Proszek do pieczenia Dodano do
  • 50 ml Mleko ewentualnie trochę więcej Dodano do
  • 50 g Cukier trzcinowy Dodano do
  • 1 szt Cukier waniliowy Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Miód Dodano do
  • kilka kropli aromat waniliowy Dodano do
  • 100 g śliwki Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy twaróg i mleko.

2. Krok

Ubijemy sztywną pianę z białek.

3. Krok

Suche składniki mieszamy. Dodajemy je do mieszanki żółtkowej. Następnie mieszamy z pianką z białek.

Makowiec babka - etap przygotowania 1
4. Krok

Na koniec dodajemy drobno pokrojone suszone śliwki.

Makowiec babka - etap przygotowania 1
5. Krok

Ciasto wlewamy do formy na babkę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 55 minut.

Makowiec babka - etap przygotowania 1
6. Krok

Po upieczeniu pozwalamy ostygnąć, wyjmujemy z formy i możemy polać czekoladowym lukrem lub masłem orzechowym.

Makowiec babka - etap przygotowania 1

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy