REKLAMA
Makowiec babka
Makowiec babka uzupełniony suszonymi śliwkami. Dzięki twarogowi nie jest suchy.
REKLAMA
Składniki
porcje
16
- 500 g Delikatny twaróg
- 4 szt jajka
- 100 g mąka orkiszowa razowa
- 100 g Mąka makowa
- 25 g Białko nie jest potrzebne
- 1⁄2 pakiety Proszek do pieczenia
- 50 ml Mleko ewentualnie trochę więcej
- 50 g Cukier trzcinowy
- 1 szt Cukier waniliowy
- 1 łyżka stołowa Miód
- kilka kropli aromat waniliowy
- 100 g śliwki
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
70 min.
1. Krok
Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy twaróg i mleko.
2. Krok
Ubijemy sztywną pianę z białek.
3. Krok
Suche składniki mieszamy. Dodajemy je do mieszanki żółtkowej. Następnie mieszamy z pianką z białek.
4. Krok
Na koniec dodajemy drobno pokrojone suszone śliwki.
5. Krok
Ciasto wlewamy do formy na babkę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 55 minut.
6. Krok
Po upieczeniu pozwalamy ostygnąć, wyjmujemy z formy i możemy polać czekoladowym lukrem lub masłem orzechowym.