REKLAMA
Źródło: madeleinesteinbach from Canva
Makowe mleko
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 200 g Mak
- 1 l mleko
- 100 g cukier
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Maki przepłukać w zimnej wodzie i namoczyć około 30 minut.
2. Krok
Starannie go wysusz i następnie zmiel go w młynku do maku.
3. Krok
W garnku podgrzewaj mleko z cukrem i przyprawami do piernika. Kiedy mleko zaczyna wrzeć, dodaj mak i gotuj przez około 15 minut na średnim ogniu.
4. Krok
Usuń mleko z maku z ognia i pozwól mu ostygnąć. Smak mleka makowego jest bardziej wyrazisty, jeśli pozwolisz mu postać przynajmniej godzinę przed podaniem.
5. Krok
Podaj makowe mleko na zimno.