REKLAMA

Źródło: madeleinesteinbach from Canva

Makowe mleko

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 200 g Mak Dodano do
  • 1 l mleko Dodano do
  • 100 g cukier Dodano do
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Maki przepłukać w zimnej wodzie i namoczyć około 30 minut.

2. Krok

Starannie go wysusz i następnie zmiel go w młynku do maku.

3. Krok

W garnku podgrzewaj mleko z cukrem i przyprawami do piernika. Kiedy mleko zaczyna wrzeć, dodaj mak i gotuj przez około 15 minut na średnim ogniu.

4. Krok

Usuń mleko z maku z ognia i pozwól mu ostygnąć. Smak mleka makowego jest bardziej wyrazisty, jeśli pozwolisz mu postać przynajmniej godzinę przed podaniem.

5. Krok

Podaj makowe mleko na zimno.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy