REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na przekąski

Makowa panienka

Makowa panienka to jedno z moich ulubionych dań od dzieciństwa. Przepis pochodzi od mojej babci, która zawsze robiła go na specjalne okazje. Od tamtej pory, kiedykolwiek go robię, przypomina mi to dom rodzinny i nostalgiczne chwile spędzone w kuchni.

REKLAMA

Składniki

porcje
15

Ciasto:

  • 6 jajek Dodano do
  • 160 g cukru Dodano do
  • 160 g suszonego maku mielonego Dodano do
  • 150 g mąki pszennej Dodano do
  • 50 ml oleju Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do

Śmietana:

  • 500 ml Serka śmietankowego Dodano do
  • 250 g serka mascarpone Dodano do
  • 4 łyżki cukru pudru Dodano do
  • 4 łyżeczki żelatyny Dodano do
  • 60 ml wody Dodano do
  • brzoskwinie w syropie z puszki Dodano do

Inne:

  • Sos czekoladowy do lodów (opcjonalnie do dekoracji) Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Oddzielić białka od żółtek.

2. Krok

Ubić białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier ubijając, gdy białka zaczną robić się puszyste.

3. Krok

Ubijaj całą masę, aż stanie się puszysta i szklista. Następnie zmniejszyć prędkość miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksując do połączenia.

4. Krok

W drugiej misce wymieszaj mak, mąkę i proszek do pieczenia.

5. Krok

Dodaj mieszankę do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj do połączenia. Następnie dodać olej.

6. Krok

Wlej ciasto do formy do pieczenia o wymiarach 24 × 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić i podzielić na 2 części.

7. Krok

Obierz brzoskwinie. Odsączyć sok i nie wylewać go. Pokroić w kostkę i odsączyć.

8. Krok

Żelatynę rozpuścić w 60 ml gorącej wody i ostudzić.

9. Krok

Schłodzony twaróg ubić z mascarpone i cukrem pudrem na pianę. Powoli dodawać żelatynę przed końcem ubijania i mieszać do połączenia składników.

10. Krok

Odłóż jedną czwartą masy na bok i wymieszaj z pozostałymi pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.

11. Krok

Jeden biszkopt zanurzyć w syropie brzoskwiniowym i polać przygotowaną masą brzoskwiniową.

12. Krok

Przykryć drugim plastrem, który również jest nasączony syropem brzoskwiniowym.

13. Krok

Na wierzchu ułożyć zarezerwowaną masę i dokładnie wyrównać. Wierzch udekorować polewą czekoladową, czekoladą lub kakao.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1112 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

559 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2015 przepisy

Deser

1521 przepisy