Źródło: FB: 1000 pomysłów na przekąski
Makowa panienka
Makowa panienka to jedno z moich ulubionych dań od dzieciństwa. Przepis pochodzi od mojej babci, która zawsze robiła go na specjalne okazje. Od tamtej pory, kiedykolwiek go robię, przypomina mi to dom rodzinny i nostalgiczne chwile spędzone w kuchni.
Składniki
Ciasto:
- 6 jajek
- 160 g cukru
- 160 g suszonego maku mielonego
- 150 g mąki pszennej
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Śmietana:
- 500 ml Serka śmietankowego
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 60 ml wody
- brzoskwinie w syropie z puszki
Inne:
- Sos czekoladowy do lodów (opcjonalnie do dekoracji)
Najnowsze ulotki
Procedura
Oddzielić białka od żółtek.
Ubić białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier ubijając, gdy białka zaczną robić się puszyste.
Ubijaj całą masę, aż stanie się puszysta i szklista. Następnie zmniejszyć prędkość miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksując do połączenia.
W drugiej misce wymieszaj mak, mąkę i proszek do pieczenia.
Dodaj mieszankę do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj do połączenia. Następnie dodać olej.
Wlej ciasto do formy do pieczenia o wymiarach 24 × 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić i podzielić na 2 części.
Obierz brzoskwinie. Odsączyć sok i nie wylewać go. Pokroić w kostkę i odsączyć.
Żelatynę rozpuścić w 60 ml gorącej wody i ostudzić.
Schłodzony twaróg ubić z mascarpone i cukrem pudrem na pianę. Powoli dodawać żelatynę przed końcem ubijania i mieszać do połączenia składników.
Odłóż jedną czwartą masy na bok i wymieszaj z pozostałymi pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
Jeden biszkopt zanurzyć w syropie brzoskwiniowym i polać przygotowaną masą brzoskwiniową.
Przykryć drugim plastrem, który również jest nasączony syropem brzoskwiniowym.
Na wierzchu ułożyć zarezerwowaną masę i dokładnie wyrównać. Wierzch udekorować polewą czekoladową, czekoladą lub kakao.