Makový koláč bez lepku
Zdravý recept na makový koláč s citrónovou polevou bez lepku, ktorý si zamiluje každý.
Składniki
Kosz
- 200 g Mąka bezglutenowa
- 100 g cukier
- 100 g masło
- 1 szt jajko
- 1 szt cukier waniliowy
Treść
- 200 g Mak
- 100 g cukier
- 200 ml mleko
Cytrynowa polewa
- 2 szt cytryna
- 100 g cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce wymieszaj mąkę bezglutenową, cukier, cukier waniliowy i masło pokrojone na kawałki. Dodaj jajka i wymieszaj ciasto.
Często wałkuj i umieść w natłuszczonym formularzu. Piecz przez 10 minut w nagrzanym piecu.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Mak wymieszaj z cukrem i mlekiem, a następnie doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj przez 10 minut, następnie wyłącz i pozostaw do ostygnięcia.
Po ostygnięciu ciasta równomiernie rozprowadź nadzienie i piecz kolejne 20 minut.
Podczas pieczenia ciasta, przygotuj glazurę cytrynową. Wyciśnij cytryny i wymieszaj je z cukrem pudrem.
Pozwól tarcie całkowicie ostygłać, a następnie pokropi ją polewą cytrynową. Smacznego!