REKLAMA

Makový koláč bez lepku

Zdravý recept na makový koláč s citrónovou polevou bez lepku, ktorý si zamiluje každý.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Kosz

  • 200 g Mąka bezglutenowa Dodano do
  • 100 g cukier Dodano do
  • 100 g masło Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
  • 1 szt cukier waniliowy Dodano do

Treść

  • 200 g Mak Dodano do
  • 100 g cukier Dodano do
  • 200 ml mleko Dodano do

Cytrynowa polewa

  • 2 szt cytryna Dodano do
  • 100 g cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce wymieszaj mąkę bezglutenową, cukier, cukier waniliowy i masło pokrojone na kawałki. Dodaj jajka i wymieszaj ciasto.

2. Krok

Często wałkuj i umieść w natłuszczonym formularzu. Piecz przez 10 minut w nagrzanym piecu.

3. Krok

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Mak wymieszaj z cukrem i mlekiem, a następnie doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj przez 10 minut, następnie wyłącz i pozostaw do ostygnięcia.

4. Krok

Po ostygnięciu ciasta równomiernie rozprowadź nadzienie i piecz kolejne 20 minut.

5. Krok

Podczas pieczenia ciasta, przygotuj glazurę cytrynową. Wyciśnij cytryny i wymieszaj je z cukrem pudrem.

6. Krok

Pozwól tarcie całkowicie ostygłać, a następnie pokropi ją polewą cytrynową. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy