REKLAMA

Źródło: FB: Wypróbowane przepisy:ciasteczka,ciasta,sałatki,mięsa...itp

Makiełki na wigilie

Makiełki na wigilię, znane też, jako kutia lub kutja, to typowe danie, które przygotowuję na wigilijną kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 szkło maku Dodano do
  • 1 szkło ulubionych bakalii(orzechów, migdałów rodzynek) Dodano do
  • 1 Łyżka kandyzowanej skórki cytrusowej Dodano do
  • 8 łyżki miodu Dodano do
  • 3 łyżki masla Dodano do
  • 2 Okulary mleka do zaparzenia maku Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Doprowadzić mleko do wrzenia w rondelku i wsypać mak.

2. Krok

Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż mak zacznie pękać i mięknąć.

3. Krok

Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

4. Krok

Przecedzić przez drobne sito i zmielić w robocie kuchennym wyposażonym w najdrobniejsze sito.

5. Krok

Migdały i orzechy umieścić na sicie, zalać wrzątkiem, a następnie posiekać.

6. Krok

Umieścić sułtanki na sicie, zalać wrzątkiem i odcedzić.

7. Krok

Rozgrzać masło i miód na patelni, dodać orzechy i skórkę z cytryny i prażyć przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.

8. Krok

Dodać mak, wymieszać i zdjąć z kuchenki.

9. Krok

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i podawaj z masą makową.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy