Źródło: FB: Wypróbowane przepisy:ciasteczka,ciasta,sałatki,mięsa...itp
Makiełki na wigilie
Makiełki na wigilię, znane też, jako kutia lub kutja, to typowe danie, które przygotowuję na wigilijną kolację.
Składniki
- 1 szkło maku
- 1 szkło ulubionych bakalii(orzechów, migdałów rodzynek)
- 1 Łyżka kandyzowanej skórki cytrusowej
- 8 łyżki miodu
- 3 łyżki masla
- 2 Okulary mleka do zaparzenia maku
Najnowsze ulotki
Procedura
Doprowadzić mleko do wrzenia w rondelku i wsypać mak.
Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż mak zacznie pękać i mięknąć.
Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Przecedzić przez drobne sito i zmielić w robocie kuchennym wyposażonym w najdrobniejsze sito.
Migdały i orzechy umieścić na sicie, zalać wrzątkiem, a następnie posiekać.
Umieścić sułtanki na sicie, zalać wrzątkiem i odcedzić.
Rozgrzać masło i miód na patelni, dodać orzechy i skórkę z cytryny i prażyć przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.
Dodać mak, wymieszać i zdjąć z kuchenki.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i podawaj z masą makową.