Bułeczki z truskawkami
Delikatne ciasto na drożdże o smaku truskawkowym z obfitą ilością truskawkowego dżemu. Te niesamowite drożdżówki są po prostu fantastyczne i znikają jeszcze ciepłe prosto z blaszki😉
Składniki
Ciasto
- 600 g mąka samozbrylająca
- 150 g cukier kryształ
- 4 dl mleko
- 50 g masło
- 40 g budyń truskawkowy w proszku
- 1 łyżeczka sól
Ponadto
- dżem truskawkowy
- Trochę masło
- odrobina oleju
Na zdrowie
- odrobina oleju
- 1 łyżka stołowa jogurt biały
Najnowsze ulotki
Procedura
Mąkę, cukier, sól i proszek do budyniu mieszać najpierw łyżką. Następnie dodajemy masło i zaczyn spęczony w 2 dl mleka. Pozostałe około 2 dl mleka dodajemy stopniowo w trakcie wyrabiania ciasta. Powinniśmy otrzymać dosyć miękkie/luźne, jeszcze mocno klejące ciasto, które następnie za pomocą oleju, z olejnymi rękami trochę wyrobimy/dojdziemy do bochenka :-) Ta część jest ważna, bo to sprawia, że ciasto staje się bardziej puszyste. Na koniec posypujemy ciasto mąką i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia.
Podziel ciasto, które podrośnie, na 6 części, które zamienimy w bułeczki. Rozgnieść każdą z nich w mały krąg, obficie napełnić dżemem i zamknąć w typowy dla bułki kształt :-) Bułeczki układamy na blaszce z papierem tak, że smarujemy krawędzie każdej bułki, tam gdzie są one stykają, dobrze olejem. Przykryjemy i zostawimy na 20 minut do kwaszenia.
Natrzyj podkwaszone bułeczki jogurtem, który wymieszałeś z odrobiną oleju. Piecz bułeczki w wcześniej nagrzanym piekarniku na 180°C około 35 minut na złoty kolor🙂 Natrzyj gorące bułeczki kawałkiem masła zaraz po upieczeniu, a następnie pozwól im ostygnąć.
Drożdzówki smakowały wspaniale. Ciasto jest bardzo delikatne i lekkie, ma przyjemny smak truskawkowy dzięki proszku do budyniu 🙂 A w połączeniu z obfitym nadzieniem z truskawkowej marmolady, te drożdzówki są najlepsze 😉 Smacznego !
Moje kolejne przepisy można znaleźć również na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com i na YouTube.