Źródło: littleclie from Getty Images
Makaron z wędzonym łososiem i sosem śmietanowym
Ten przepis na makaron z wędzonym łososiem i sosem śmietanowym jest jednym z moich ulubionych. Przygotowuję go dość często, ponieważ jest bardzo smaczny, szybki i wygodny w przygotowaniu. Łosoś dodaje potrawie smaku i wartości odżywczych, a sos śmietanowy zapewnia kremową konsystencję, która doskonale uzupełnia makaron.
Składniki
- 250 g Makaron
- 200 g Wędzony łosoś
- 2 goździki Czosnek
- 200 ml Krem do gotowania
- olej
- Sól i czarny pieprz
- Zioła do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zalecam dodanie odrobiny oleju i soli do wrzącej wody, aby makaron się nie sklejał.
Rozgrzać olej na patelni i dodać drobno posiekany czosnek.
Po chwili dodaj wędzonego łososia pokrojonego w cienkie paski. Łososia należy smażyć krótko na średnim ogniu, aby nie wysechł.
Następnie wlej śmietankę do garnka, dopraw do smaku i pozostaw do zagotowania.
Na koniec dodaj ugotowany i odcedzony makaron i wszystko dokładnie wymieszaj.
Na koniec można udekorować danie natką pietruszki lub ziołami i podawać.