REKLAMA

Źródło: joannawnuk from Getty Images

Makaron z makiem na Wigilię

Makaron z makiem to klasyka polskiego stołu wigilijnego.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g makaronu Dodano do
  • 200 g maku Dodano do
  • 150 g cukru Dodano do
  • 3 łyżki miodu Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dodano do
  • skórka otarta z cytryny Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • Cukier puder do posypania (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Przełóż mak do miski i zalej go ciepłą wodą. Odstaw na około 2 godziny, aby namokł i zmiękł. Po tym czasie odcedź mak, a następnie zmiel go w maszynce do mięsa - tak, jak robiła to moja Babcia. Możesz użyć też blendera, ale efekt nie będzie ten sam.

2. Krok

W garnku rozpuść masło, dodaj zmielony mak, cukier, miód, cynamon i skórkę z cytryny. Całość zalej niewielką ilością wody (ok 3/4 szklanki) i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Masa powinna być kleista, ale nie zbyt sucha.

3. Krok

W tym czasie ugotuj makaron - pamiętaj, że powinien być al dente! Mocno posol wodę - to podkreśli smak makaronu.

4. Krok

Gdy makaron jest już ugotowany, odcedź go i przełóż do garnka z makaem. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby makaron pokrył się równomiernie masą makową.

5. Krok

Makaron z makiem podawaj posypany cukrem pudrem. Możesz dodać także posiekane orzechy czy bakalie - tak jak to robiła moja Babcia. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy