Źródło: joannawnuk from Getty Images
Makaron z makiem na Wigilię
Makaron z makiem to klasyka polskiego stołu wigilijnego.
Składniki
- 500 g makaronu
- 200 g maku
- 150 g cukru
- 3 łyżki miodu
- 1 Łyżka masla
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
- Cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Przełóż mak do miski i zalej go ciepłą wodą. Odstaw na około 2 godziny, aby namokł i zmiękł. Po tym czasie odcedź mak, a następnie zmiel go w maszynce do mięsa - tak, jak robiła to moja Babcia. Możesz użyć też blendera, ale efekt nie będzie ten sam.
W garnku rozpuść masło, dodaj zmielony mak, cukier, miód, cynamon i skórkę z cytryny. Całość zalej niewielką ilością wody (ok 3/4 szklanki) i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Masa powinna być kleista, ale nie zbyt sucha.
W tym czasie ugotuj makaron - pamiętaj, że powinien być al dente! Mocno posol wodę - to podkreśli smak makaronu.
Gdy makaron jest już ugotowany, odcedź go i przełóż do garnka z makaem. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby makaron pokrył się równomiernie masą makową.
Makaron z makiem podawaj posypany cukrem pudrem. Możesz dodać także posiekane orzechy czy bakalie - tak jak to robiła moja Babcia. Smacznego!