REKLAMA
Źródło: Joshua Resnick from Canva
Makaron z klopsikami
Przepis na doskonały włoski makaron z klopsikami.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g Mielona wołowina
- 1 szt jajko
- 100 g Bułka tarta
- 2 goździki Czosnek
- 1 łyżka Sole
- 1 łyżka Mielony czarny pieprz
- 1 Łyżka Masło
- 1 szt The Onion
- 400 g Makaron
- 500 g Przecier pomidorowy
- bazylia
- Tarty parmezan do podania
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Najpierw przygotuj klopsiki, ponieważ muszą one trochę odpocząć. Dodaj do miski mięso mielone, jajko, bułkę tartą, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj klopsiki.
2. Krok
Roztop masło na patelni i dodaj klopsiki. Smażyć je ze wszystkich stron na złoty kolor, a następnie odstawić na bok.
3. Krok
Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę.
4. Krok
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu - al dente.
5. Krok
Dodaj przecier pomidorowy do cebuli i gotuj na wolnym ogniu. Następnie dodać klopsiki i dusić jeszcze przez około 10 minut.
6. Krok
Makaron wymieszać z klopsikami i sosem, podawać posypany bazylią i parmezanem.