Łosoś pieczony z piekarnika
Dobrze rozgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek i mocno pieczemy filety z łososia z obu stron wraz z pokrojonym na plasterki koperkiem włoskim. Pozostawiamy niektóre liście na ozdobę. Podczas smażenia drugiej strony łososia, wyciskamy na filety pół pomarańczy i pół cytryny. Solimy i dodajemy gałązkę rozmarynu. Możemy także dodać łyżkę masła dla smaku, ale jest to kwestia indywidualna.
Składniki
- 2 kawałek łosoś
- pomidory koktajlowe
- 1 kawałek cytryna
- 1 kawałek pomarańczowy
- 1 kawałek Koper włoski
- oliwa z oliwek
- sól
- Rosemary
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek i szybko smażymy filety z łososia z obu stron razem z pokrojonym w plasterki fenkułem. Ziele zostawiamy do ozdoby. Podczas smażenia drugiej strony łososia, wyciskamy na filety pół pomarańczy i pół cytryny. Solimy i dodajemy gałązkę rozmarynu. Możemy również dodać łyżkę masła dla smaku, ale to jest indywidualne.
Gdy filet jest pięknie różowy, przenieśmy go do naczynia żaroodpornego, polejemy sokiem i dodajemy pomidorki cherry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut, obserwując, aby łosoś nie wyschnął.