REKLAMA

Źródło: Robert Kneschke from Canva

Lody z czarnego bzu

Lody z czarnego bzu mają zupełnie wyjątkowy smak, który zawsze przywołuje mi wspomnienia letnich dni w ogrodzie mojej babci. Przygotowuje się je w maszynce do lodów, ale można je również zamrozić w zamrażarce.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 250 ml Syrop z czarnego bzu Dodano do
  • 300 ml Mleko Dodano do
  • 500 ml Bita śmietana Dodano do
  • 4 szt żółtka Dodano do
  • 100 g Cukier Dodano do
REKLAMA

Procedura

300 min.
1. Krok

W rondelku wymieszać syrop z czarnego bzu, mleko i bitą śmietanę. Podgrzej tę mieszaninę, ale nie gotuj. Bardzo ważne jest, aby nie przekroczyć temperatury wrzenia.

2. Krok

W międzyczasie w misce ubij żółtka z cukrem na pianę.

3. Krok

Dodawaj stopniowo gorącą śmietanę do piany, cały czas mieszając.

4. Krok

Wlej przygotowaną mieszaninę z powrotem do rondla i mieszaj na małym ogniu, aż mieszanina rozpuści się do postaci lodów.

5. Krok

Po schłodzeniu ubij je w maszynce do lodów zgodnie z instrukcją obsługi. Ja zostawiłam lody w maszynce na około 4 godziny, ale oczywiście zależy to od wydajności konkretnej maszynki.

6. Krok

Zalecam wyjęcie lodów z zamrażarki co najmniej 15 minut przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy