Źródło: Robert Kneschke from Canva
Lody z czarnego bzu
Lody z czarnego bzu mają zupełnie wyjątkowy smak, który zawsze przywołuje mi wspomnienia letnich dni w ogrodzie mojej babci. Przygotowuje się je w maszynce do lodów, ale można je również zamrozić w zamrażarce.
Składniki
- 250 ml Syrop z czarnego bzu
- 300 ml Mleko
- 500 ml Bita śmietana
- 4 szt żółtka
- 100 g Cukier
Najnowsze ulotki
Procedura
W rondelku wymieszać syrop z czarnego bzu, mleko i bitą śmietanę. Podgrzej tę mieszaninę, ale nie gotuj. Bardzo ważne jest, aby nie przekroczyć temperatury wrzenia.
W międzyczasie w misce ubij żółtka z cukrem na pianę.
Dodawaj stopniowo gorącą śmietanę do piany, cały czas mieszając.
Wlej przygotowaną mieszaninę z powrotem do rondla i mieszaj na małym ogniu, aż mieszanina rozpuści się do postaci lodów.
Po schłodzeniu ubij je w maszynce do lodów zgodnie z instrukcją obsługi. Ja zostawiłam lody w maszynce na około 4 godziny, ale oczywiście zależy to od wydajności konkretnej maszynki.
Zalecam wyjęcie lodów z zamrażarki co najmniej 15 minut przed podaniem.