Źródło: HandmadePictures from Getty Images Pro
Likier czekoladowy
Na przygotowanie likieru czekoladowego trzeba poświęcić trochę czasu. Nie jest to łatwe, ale efekt jest tego wart.
Składniki
- 200 g Wysokiej jakości ciemna czekolada
- 1 kawałek strąk wanilii
- 1 l Mleko
- 350 g Cukier
- 1⁄2 list Alkohol
Najnowsze ulotki
Procedura
Zetrzyj czekoladę na tarce.
Doprowadź mleko, cukier i wyciśniętą wanilię do wrzenia. Następnie dodaj startą czekoladę i pozwól jej się rozpuścić na małym ogniu.
Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, zdejmij mleko z ognia i pozwól mu ostygnąć. Powinno to zająć około godziny, ale staraj się sprawdzać od czasu do czasu, aby upewnić się, że nie ostygło całkowicie.
Dodaj alkohol do schłodzonego mleka i dobrze wymieszaj. Jest to kluczowy krok, więc w żadnym wypadku nie należy skracać czasu mieszania.
Gotowy likier przelać do butelki i pozostawić do zaparzenia na co najmniej tydzień w chłodnym, ciemnym miejscu.