REKLAMA

Źródło: HandmadePictures from Getty Images Pro

Likier czekoladowy

Na przygotowanie likieru czekoladowego trzeba poświęcić trochę czasu. Nie jest to łatwe, ale efekt jest tego wart.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 200 g Wysokiej jakości ciemna czekolada Dodano do
  • 1 kawałek strąk wanilii Dodano do
  • 1 l Mleko Dodano do
  • 350 g Cukier Dodano do
  • 12 list Alkohol Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Zetrzyj czekoladę na tarce.

2. Krok

Doprowadź mleko, cukier i wyciśniętą wanilię do wrzenia. Następnie dodaj startą czekoladę i pozwól jej się rozpuścić na małym ogniu.

3. Krok

Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, zdejmij mleko z ognia i pozwól mu ostygnąć. Powinno to zająć około godziny, ale staraj się sprawdzać od czasu do czasu, aby upewnić się, że nie ostygło całkowicie.

4. Krok

Dodaj alkohol do schłodzonego mleka i dobrze wymieszaj. Jest to kluczowy krok, więc w żadnym wypadku nie należy skracać czasu mieszania.

5. Krok

Gotowy likier przelać do butelki i pozostawić do zaparzenia na co najmniej tydzień w chłodnym, ciemnym miejscu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy