Źródło: Canva
Leśny mech
Zielone ciasto szpinakowe, które zachwyci wszystkich!
Składniki
- 450 g świeżego szpinaku
- 1 szkło cukier kryształ
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g serka mascarpone zimne
- ml śmietanki lub 30 do ubijania zimnej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka wanilii
- owoce granatu do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Umyty szpinak włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 - 2 minuty aż zwiędnie, następnie zblendować na mus.
Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą.
Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej.
Dodać mus szpinakowy i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę.
Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Masę wylać do formy o średnicy 24 cm piec przez 45 minut, do momentu aż patyczek będzie suchy.
Do misy miksera włożyć mocno schłodzony ser mascarpone oraz śmietankę, dodać cukier puder i wanilię.
Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.
Przełożyć blaty ciasta kremem i udekorować owocami granatu.