REKLAMA

Źródło: Canva

Leśny mech

Zielone ciasto szpinakowe, które zachwyci wszystkich!

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 450 g świeżego szpinaku Dodano do
  • 1 szkło cukier kryształ Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 250 g serka mascarpone zimne Dodano do
  • ml śmietanki lub 30 do ubijania zimnej Dodano do
  • 4 łyżki cukru pudru Dodano do
  • 1 łyżeczka wanilii Dodano do
  • owoce granatu do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Umyty szpinak włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 - 2 minuty aż zwiędnie, następnie zblendować na mus.

2. Krok

Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą.

3. Krok

Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej.

4. Krok

Dodać mus szpinakowy i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę.

5. Krok

Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

6. Krok

Masę wylać do formy o średnicy 24 cm piec przez 45 minut, do momentu aż patyczek będzie suchy.

7. Krok

Do misy miksera włożyć mocno schłodzony ser mascarpone oraz śmietankę, dodać cukier puder i wanilię.

8. Krok

Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.

9. Krok

Przełożyć blaty ciasta kremem i udekorować owocami granatu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy