REKLAMA

Źródło: Freepik

Łatwy świeży lukier truskawkowy od podstaw

Domowy lukier truskawkowy to pyszna i orzeźwiająca polewa idealna do każdego ciasta, ciasteczka lub muffinki. Ten pyszny smakołyk przygotowywany jest ze świeżych truskawek, które nadają mu naturalny i niepowtarzalny smak. Jest gładki, kremowy i łatwy do rozprowadzenia - a ponadto jest naturalnie barwiony!

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 1 filiżanka świeżych truskawek Dodano do
  • 14 filiżanka cukru granulowanego Dodano do
  • 1 łyżka stołowa świeżego soku z cytryny Dodano do
  • 12 filiżanka Niesolonego masła, zmiękczonego Dodano do
  • 4 filiżanki cukru pudru Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Ciężkiej śmietany (w razie potrzeby) Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Zmiksuj truskawki w blenderze lub robocie kuchennym. Jeśli wolisz lukier bez pestek, odcedź przecier truskawkowy.

2. Krok

Połączyć przetarte truskawki, cukier granulowany i sok z cytryny w średnim rondlu i gotować na średnim ogniu przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy mieszanina zgęstnieje i zredukuje się o około połowę.

3. Krok

Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.

4. Krok

W dużej misce ubić masło na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier puder, po jednej filiżance na raz, dobrze ubijając po każdym dodaniu.

5. Krok

Wlej schłodzoną masę truskawkową i ubijaj, aż dobrze się połączą. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru. Jeśli jest zbyt gęsty, dodawaj po łyżce ciężkiej śmietany, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

6. Krok

Twój domowy lukier truskawkowy jest gotowy do użycia w ciastach, ciasteczkach lub babeczkach.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy