Źródło: Freepik
Łatwy świeży lukier truskawkowy od podstaw
Domowy lukier truskawkowy to pyszna i orzeźwiająca polewa idealna do każdego ciasta, ciasteczka lub muffinki. Ten pyszny smakołyk przygotowywany jest ze świeżych truskawek, które nadają mu naturalny i niepowtarzalny smak. Jest gładki, kremowy i łatwy do rozprowadzenia - a ponadto jest naturalnie barwiony!
Składniki
- 1 filiżanka świeżych truskawek
- 1⁄4 filiżanka cukru granulowanego
- 1 łyżka stołowa świeżego soku z cytryny
- 1⁄2 filiżanka Niesolonego masła, zmiękczonego
- 4 filiżanki cukru pudru
- 1 łyżka stołowa Ciężkiej śmietany (w razie potrzeby)
Najnowsze ulotki
Procedura
Zmiksuj truskawki w blenderze lub robocie kuchennym. Jeśli wolisz lukier bez pestek, odcedź przecier truskawkowy.
Połączyć przetarte truskawki, cukier granulowany i sok z cytryny w średnim rondlu i gotować na średnim ogniu przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy mieszanina zgęstnieje i zredukuje się o około połowę.
Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.
W dużej misce ubić masło na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier puder, po jednej filiżance na raz, dobrze ubijając po każdym dodaniu.
Wlej schłodzoną masę truskawkową i ubijaj, aż dobrze się połączą. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru. Jeśli jest zbyt gęsty, dodawaj po łyżce ciężkiej śmietany, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Twój domowy lukier truskawkowy jest gotowy do użycia w ciastach, ciasteczkach lub babeczkach.