Źródło: Pixabay: StockSnap
Łatwy przepis na domowe gofry śniadaniowe
Nie ma to jak obudzić się rano z zapachem świeżo upieczonych gofrów.
Składniki
- 2 jajka
- 2 filiżanki Mąka uniwersalna
- 13⁄4 filiżanki mleko
- 1⁄2 filiżanka olej roślinny
- 1 łyżka stołowa Cukier biały
- 4 łyżki Proszek do pieczenia
- 1⁄4 łyżeczka sól
- 1⁄2 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej gofrownicę zgodnie z instrukcjami producenta. Ten krok jest kluczowy. Prawidłowo rozgrzana gofrownica zapewni równomierne gotowanie gofrów i uzyskanie idealnej chrupiącej, ale puszystej konsystencji.
W misce ubij jajka na puszystą masę. Zalecam użycie miksera elektrycznego w celu uzyskania najlepszych rezultatów, ale dokładne ubijanie ręczne również jest w porządku.
Dodaj do miski mąkę, mleko, olej, cukier, proszek do pieczenia, sól i wanilię. Ważne jest, aby nie przesadzić z mieszaniem ciasta - kilka małych grudek jest w porządku. Nadmierne mieszanie może prowadzić do twardych gofrów.
Nasmaruj rozgrzaną gofrownicę nieprzywierającym sprayem do gotowania, aby gofry nie przywierały. Podziękujesz mi za to później!
Wylej ciasto na gofrownicę, uważając, aby go nie przepełnić. Wymaga to trochę praktyki. Nie martw się, jeśli pomylisz się za pierwszym razem; po prostu dostosuj ilość ciasta, którą wlejesz następnym razem.
Piecz gofry, aż staną się złociste i chrupiące. Zwykle zajmuje to około 5-8 minut, ale może się to różnić w zależności od gofrownicy. Kluczem do sukcesu jest powstrzymanie się przed zbyt wczesnym otwarciem gofrownicy.
Podawaj domowe gofry z ulubionymi dodatkami. W naszej rodzinie preferujemy czysty syrop klonowy, świeże jagody i odrobinę bitej śmietany. Nie wahaj się jednak wykazać kreatywnością. W końcu najlepszą rzeczą w domowych gofrach jest zrobienie ich dokładnie tak, jak lubisz. Smacznego!