Łatwy przepis na domową marynatę do kotletów jagnięcych
Ten prosty przepis uczy, jak przygotować najlepszą domową marynatę do kotletów jagnięcych. Nie przegap tego!
Składniki
Składniki
- 5 Kotlety jagnięce
Marynata w stylu indyjskim
- 4 łyżki stołowe Twaróg lub jogurt
- 1 łyżka stołowa Musztarda
- 1 łyżka stołowa Garam masala w proszku
- 1 łyżka stołowa Kurkuma w proszku
- 1 łyżka stołowa Czerwone chili w proszku
- 4 łyżki stołowe Pasta imbirowo czosnkowa
- sól
- 1⁄2 filiżanka Drobno posiekana mięta
- 1⁄2 filiżanka Drobno posiekana kolendra
Dekoracja
- czerwona cebula
- Kolendra
- imbir
- cytryna
Najnowsze ulotki
Procedura
Umyj i osusz kotlety. Usuń nadmiar tłuszczu z kotletów.
Źródło: YouTube
Zmiażdżyć imbir i czosnek na grubą pastę. Wymieszaj czerwone chili w proszku z olejem i przygotuj olej chili. Wymieszać z pastą imbirowo-czosnkową, jogurtem, przyprawą garam masala, kurkumą w proszku i solą. Dodać miętę i kolendrę i dobrze wymieszać.
Źródło: YouTube
Posmaruj kotlety jagnięce marynatą. Posmarować kotlety jagnięce z obu stron. Marynować przez 2-4 godziny lub przez noc.
Źródło: YouTube
Rozgrzej grill i posmaruj go olejem spożywczym. Po rozgrzaniu ułożyć marynowane kotlety jagnięce jeden obok drugiego. Trzymać na dużym ogniu przez około 3-5 minut, aby uzyskać ślady grillowania.
Źródło: YouTube
Obróć je na drugą stronę i kontynuuj to samo po drugiej stronie. Kontynuuj polewanie pozostałą marynatą i olejem.
Źródło: YouTube
Zmniejszyć ogień do średniego i ponownie obrócić kotlety jagnięce, aby smażyć je przez kolejne 4-5 minut z każdej strony.
Źródło: YouTube
Po ugotowaniu wyłożyć na talerz i posypać dodatkami. Podawać z chutneyem z kolendry. Smacznego!
Źródło: YouTube