Źródło: Pixabay: RitaE
Kurczak po toskańsku
Smak toskańskiego kurczaka odkryłam podczas wycieczki do małej włoskiej tawerny. Od tego czasu stał się on stałym elementem menu mojej rodziny. Harmonia pikantnego duszonego kurczaka i soczystego sosu pomidorowego jest po prostu nie do odparcia. Jeśli kochasz włoską kuchnię i szerokie wykorzystanie kurczaka, ten przepis jest obowiązkowy.
Składniki
- 4 db Udo z kurczaka
- 2 db cebula
- 4 gerezd czosnek
- 1 pęczek świeża bazylia
- 400 g Pomidory w puszce
- 1 dl białe wino
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Dokładnie umyj udka kurczaka, a następnie dopraw solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni i usmażyć kurczaka na złoty kolor z obu stron. Pozostawić na patelni na czas smażenia, ponieważ ten etap nada mięsu przyjemny karmelizowany smak.
Odłóż udka kurczaka na bok, a na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Ważne jest, aby ich nie przypalić, ponieważ mogą stać się gorzkie i zepsuć smak potrawy.
Gdy cebula się zeszkli, dodaj wino i pomidory z puszki. Dodaj bazylię, sól i pieprz do smaku i gotuj przez kilka minut. Nie pomijaj wina, jego kwaśny smak doskonale uzupełnia słodycz pomidorów i smak kurczaka.
Umieść udka kurczaka na patelni, przykryj i gotuj przez 20-30 minut, aż kurczak będzie całkowicie miękki. Niski ogień i długi czas gotowania sprawią, że kurczak będzie miał bardzo kruchą konsystencję.
Podawać ze świeżym, chrupiącym chlebem lub makaronem. Świeżość bazylii doskonale podkreśla smak pomidorów i kurczaka.