REKLAMA

Źródło: Pixabay: RitaE

Kurczak po toskańsku

Smak toskańskiego kurczaka odkryłam podczas wycieczki do małej włoskiej tawerny. Od tego czasu stał się on stałym elementem menu mojej rodziny. Harmonia pikantnego duszonego kurczaka i soczystego sosu pomidorowego jest po prostu nie do odparcia. Jeśli kochasz włoską kuchnię i szerokie wykorzystanie kurczaka, ten przepis jest obowiązkowy.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 db Udo z kurczaka Dodano do
  • 2 db cebula Dodano do
  • 4 gerezd czosnek Dodano do
  • 1 pęczek świeża bazylia Dodano do
  • 400 g Pomidory w puszce Dodano do
  • 1 dl białe wino Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Dokładnie umyj udka kurczaka, a następnie dopraw solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni i usmażyć kurczaka na złoty kolor z obu stron. Pozostawić na patelni na czas smażenia, ponieważ ten etap nada mięsu przyjemny karmelizowany smak.

2. Krok

Odłóż udka kurczaka na bok, a na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Ważne jest, aby ich nie przypalić, ponieważ mogą stać się gorzkie i zepsuć smak potrawy.

3. Krok

Gdy cebula się zeszkli, dodaj wino i pomidory z puszki. Dodaj bazylię, sól i pieprz do smaku i gotuj przez kilka minut. Nie pomijaj wina, jego kwaśny smak doskonale uzupełnia słodycz pomidorów i smak kurczaka.

4. Krok

Umieść udka kurczaka na patelni, przykryj i gotuj przez 20-30 minut, aż kurczak będzie całkowicie miękki. Niski ogień i długi czas gotowania sprawią, że kurczak będzie miał bardzo kruchą konsystencję.

5. Krok

Podawać ze świeżym, chrupiącym chlebem lub makaronem. Świeżość bazylii doskonale podkreśla smak pomidorów i kurczaka.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy