Źródło: Pixabay
Kruchy placek z jabłkami
Ten kruchy placek z jabłkami to tradycyjne danie, które kojarzy się z domowym ciepłem. Idealny na deser po obiedzie, ale również smakuje doskonale na śniadanie lub podwieczorek. Ten przepis powstał z myślą o łatwo dostępnych składnikach, prostocie wykonania oraz niezapomnianym smaku.
Składniki
- 125 g masla
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczki cynamonu
- 5 dużych jabłek
- 1 cytryna (sok)
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, cynamon i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Wszystko razem siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto rękami. Kiedy ciasto będzie już zwarte dodajemy jajko i ponownie zagniatamy.
Schładzamy ciasto w lodówce przez około 30 minut.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy sok z cytryny i odrobinę cukru.
Po schłodzeniu ciasto rozkładamy na natłuszczoną formę do pieczenia, na wierzch wykładamy jabłka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut lub do zarumienienia.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Placek jest gotowy do podania.