REKLAMA

Źródło: Pixabay

Kruchy placek z jabłkami

Ten kruchy placek z jabłkami to tradycyjne danie, które kojarzy się z domowym ciepłem. Idealny na deser po obiedzie, ale również smakuje doskonale na śniadanie lub podwieczorek. Ten przepis powstał z myślą o łatwo dostępnych składnikach, prostocie wykonania oraz niezapomnianym smaku.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 125 g masla Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 12 łyżeczki cynamonu Dodano do
  • 5 dużych jabłek Dodano do
  • 1 cytryna (sok) Dodano do
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania Dodano do
REKLAMA

Procedura

75 min.
1. Krok

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, cynamon i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Wszystko razem siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto rękami. Kiedy ciasto będzie już zwarte dodajemy jajko i ponownie zagniatamy.

2. Krok

Schładzamy ciasto w lodówce przez około 30 minut.

3. Krok

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy sok z cytryny i odrobinę cukru.

4. Krok

Po schłodzeniu ciasto rozkładamy na natłuszczoną formę do pieczenia, na wierzch wykładamy jabłka.

5. Krok

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut lub do zarumienienia.

6. Krok

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

7. Krok

Placek jest gotowy do podania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy