Źródło: FB: Receptík mňam.
Kruche ciasto z budyniem
Doskonały biszkoptowy placek z puddingiem i śmietaną.
Składniki
Koszyk
- 250 g mąka półgruboziarnista
- 1 szt proszek do pieczenia
- 250 g cukier puder
- 1 szt cukier waniliowy
- 5 szt jajko
- 100 ml olej
- 100 ml woda
- 1 łyżka stołowa kakao
Budyń
- 3 łyżka stołowa cukier kryształ
- 2 szt budyń czekoladowy
- 1 l mleko
- kakao
Kwaśna śmietana
- 3 szt kwaśna śmietana
- 1 szt cukier waniliowy
- 3 łyżka stołowa cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Pudding w proszku mieszamy z odrobiną mleka.
Resztę mleka gotujemy razem z cukrem i kiedy mleko zacznie wrzeć, dodajemy do niego rozpuszczony budyń. Mieszając ciągle, gotujemy budyń czekoladowy.
W misce ubijamy żółtka z cukrem waniliowym i pudrem.
Do mieszanki stopniowo dodajemy wodę, olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sztywną pianę z białek.
Podziel ciasto na 2 połówki i do jednej z nich dodaj kakao.
Wylewamy ciasto kakaowe na natłuszczoną i wysypaną mąką blaszkę do pieczenia. Na ciasto kakaowe wlewamy białe ciasto.
Łyżeczką kładziemy jeszcze ciepły budyń na białe ciasto i pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 40 minut.
Upieczony ciepły pudding ciasto posmarujemy śmietanką wymieszaną z cukrem pudrem i waniliowym.