Źródło: Pixabay
Kremowy pudding ryżowy z rodzynkami w starym stylu
Delektuj się pocieszającą rozkoszą Old Fashioned Baked Rice Pudding, nostalgiczną podróżą do czasów dzieciństwa. Ten słodki, kremowy przysmak to idealny deser na zakończenie domowego obiadu lub po prostu zaspokojenie apetytu na słodycze. Dodatkowy bonus? Jego składniki można łatwo znaleźć w spiżarni.
Składniki
- 3⁄4 filiżanka Nieugotowanego białego ryżu
- 2 filiżanki Mleka, podzielone
- 0.3 filiżanka białego cukru
- 1⁄4 łyżeczka soli
- 1 Ubite jajko
- 0.6 filiżanka Złotych rodzynek
- 1 łyżka stołowa Niesolonego masła
- 1⁄2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Posypka z gałki muszkatołowej lub cynamonu (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od rozgrzania piekarnika do temperatury 325 stopni F (165 stopni C).
Dusić ryż i wodę w rondlu na średnim ogniu, aż woda zostanie w większości wchłonięta, około 15 minut.
W osobnej misce wymieszaj 1 1/2 szklanki mleka, cukier i sól. Wlać do garnka z ryżem.
Gotować mieszankę mleka i ryżu na średnim ogniu do uzyskania kremowej konsystencji, często mieszając, przez około 15 do 20 minut.
W misce wymieszać roztrzepane jajko i pozostałe 1/2 szklanki mleka. Dodaj tę mieszankę do garnka, ciągle mieszając.
Dodaj masło i rodzynki do garnka i dobrze wymieszaj.
Dodać ekstrakt waniliowy. Jeśli używasz, posyp cynamonem lub gałką muszkatołową, aby subtelnie doprawić.
Wlej gotową mieszankę do wybranego naczynia do pieczenia.
Piec mieszaninę w rozgrzanym piekarniku, aż zastygnie, około 1 godziny i 30 minut.
Pamiętaj, aby mieszać co 20 minut podczas pierwszej godziny pieczenia.
Podawaj pudding na ciepło (lub schłodzony, jeśli wolisz) i ciesz się tym wspaniałym deserem!