REKLAMA

Źródło: katrinshine from Canva

Kremowe risotto z warzywami

Przepis na doskonałe kremowe risotto, które przygotujesz z warzywami i parmezanem.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Risotto

  • 300 g Ryż Arborio Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • 2 goździki czosnek Dodano do
  • 100 g masło Dodano do
  • 150 ml Białe wino Dodano do
  • 112 l Rosół warzywny Dodano do
  • 50 g parmezan Dodano do

Warzywa

  • 2 szt marchewki Dodano do
  • 1 szt cukinia Dodano do
  • 1 szt Papryki Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

W małym garnku doprowadzamy rosół warzywny do wrzenia. Pozostawiamy go na średnim ogniu, aby był cały czas gorący.

2. Krok

Na patelni roztopimy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek i smażymy, aż się zeszkli.

3. Krok

Dodajemy ryż i smażymy go, aż zacznie być nieco przezroczysty. Następnie dodajemy białe wino i pozwalamy mu wyparować.

4. Krok

Stopniowo dodajemy gorący rosół, zawsze tylko tyle, aby ryż był pokryty. Po każdym dodaniu rosołu czekamy, aż się wchłonie.

5. Krok

Tymczasem na drugiej patelni podsmażamy warzywa do miękkości. Gdy warzywa są gotowe, dodajemy je do risotto.

6. Krok

Gdy ryż jest wchłonięty i miękki (po około 30 minutach), dodajemy starty parmezan. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy