:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/fXKsd6XyzzF47fKStjYG/bfb6806b77e8e56249171858ba8264.jpeg)
Źródło: katrinshine from Canva
Kremowe risotto z warzywami
Przepis na doskonałe kremowe risotto, które przygotujesz z warzywami i parmezanem.
Składniki
Risotto
- 300 g Ryż Arborio
- 1 szt The Onion
- 2 goździki czosnek
- 100 g masło
- 150 ml Białe wino
- 11⁄2 l Rosół warzywny
- 50 g parmezan
Warzywa
- 2 szt marchewki
- 1 szt cukinia
- 1 szt Papryki
Najnowsze ulotki
Procedura
W małym garnku doprowadzamy rosół warzywny do wrzenia. Pozostawiamy go na średnim ogniu, aby był cały czas gorący.
Na patelni roztopimy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek i smażymy, aż się zeszkli.
Dodajemy ryż i smażymy go, aż zacznie być nieco przezroczysty. Następnie dodajemy białe wino i pozwalamy mu wyparować.
Stopniowo dodajemy gorący rosół, zawsze tylko tyle, aby ryż był pokryty. Po każdym dodaniu rosołu czekamy, aż się wchłonie.
Tymczasem na drugiej patelni podsmażamy warzywa do miękkości. Gdy warzywa są gotowe, dodajemy je do risotto.
Gdy ryż jest wchłonięty i miękki (po około 30 minutach), dodajemy starty parmezan. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami.