REKLAMA

Źródło: claudiio Doenitz from Getty Images

Kremowe Risotto z Karczochami

Risotto z karczochami to bogate i smaczne danie główne, idealne do przygotowania w miesiącach zimowych, kiedy karczochy są w sezonie. Ta kremowa wersja jest przygotowywana z dobrym parmezanem i garścią posiekanych orzechów.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 320 g Ryż carnaroli Dodano do
  • 800 g karczochy Dodano do
  • 80 g Starty parmigiano reggiano Dodano do
  • 50 g siekane orzechy Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 1 cytryna Dodano do
  • 1 litr Warzywny rosół Dodano do
  • 50 g masło Dodano do
  • 100 ml białe wino Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Najpierw przygotuj zeszklenie: posiekaj cebulę i podsmaż ją w rondelku z masłem.

2. Krok

Podczas gdy cebula się smaży, oczyść karczochy: usuń najtwardsze zewnętrzne liście, skróć łodygę i przekrój na pół serce karczocha. Po oczyszczeniu umieść karczochy w misce z wodą i sokiem z cytryny, aby zapobiec ich czernieniu.

3. Krok

Pokrój karczochy na cienkie kawałki i dodaj do smażonej cebuli. Pozwól im gotować się przez około 10 minut, a następnie dodaj ryż i podpiecz go przez kilka minut.

4. Krok

Dodaj białe wino i, gdy alkohol wyparuje, dodaj łyżkę wywaru. Kontynuuj gotowanie, mieszając od czasu do czasu i dodając więcej bulionu, gdy jest to konieczne.

5. Krok

Gdy ryż jest prawie gotowy, dodajcie starty parmezan i posiekane orzechy. Doprawcie do smaku solą i pieprzem, a następnie podawajcie risotto z karczochami na gorąco.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy