Źródło: claudiio Doenitz from Getty Images
Kremowe Risotto z Karczochami
Risotto z karczochami to bogate i smaczne danie główne, idealne do przygotowania w miesiącach zimowych, kiedy karczochy są w sezonie. Ta kremowa wersja jest przygotowywana z dobrym parmezanem i garścią posiekanych orzechów.
Składniki
- 320 g Ryż carnaroli
- 800 g karczochy
- 80 g Starty parmigiano reggiano
- 50 g siekane orzechy
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 1 litr Warzywny rosół
- 50 g masło
- 100 ml białe wino
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj zeszklenie: posiekaj cebulę i podsmaż ją w rondelku z masłem.
Podczas gdy cebula się smaży, oczyść karczochy: usuń najtwardsze zewnętrzne liście, skróć łodygę i przekrój na pół serce karczocha. Po oczyszczeniu umieść karczochy w misce z wodą i sokiem z cytryny, aby zapobiec ich czernieniu.
Pokrój karczochy na cienkie kawałki i dodaj do smażonej cebuli. Pozwól im gotować się przez około 10 minut, a następnie dodaj ryż i podpiecz go przez kilka minut.
Dodaj białe wino i, gdy alkohol wyparuje, dodaj łyżkę wywaru. Kontynuuj gotowanie, mieszając od czasu do czasu i dodając więcej bulionu, gdy jest to konieczne.
Gdy ryż jest prawie gotowy, dodajcie starty parmezan i posiekane orzechy. Doprawcie do smaku solą i pieprzem, a następnie podawajcie risotto z karczochami na gorąco.