Źródło: Mix and Match Studio from Canva
Kremowa zupa z fioletowymi ziemniakami
Kremowa zupa z fioletowych ziemniaków to idealny wybór dla wszystkich smakoszy, którzy szukają czegoś innego i oryginalnego. Fioletowe ziemniaki dodają zupie ciekawego koloru i pysznego smaku.
Składniki
- 500 g Fioletowe ziemniaki
- 1 szt The Onion
- 3 goździki Czosnek
- 1 l Bulion warzywny
- 200 ml Krem do gotowania
- 2 łyżki Masło
- Sól i czarny pieprz
- Posiekana natka pietruszki do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Obierz fioletowe ziemniaki i pokrój w mniejszą kostkę. Drobno posiekaj cebulę i ząbki czosnku.
Roztop masło na patelni, dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż na złoty kolor.
Dodaj pokrojone fioletowe ziemniaki do smażonych warzyw i smaż wszystko razem jeszcze przez kilka minut.
Następnie dodaj bulion warzywny, dopraw solą i pieprzem i gotuj wszystko na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
Gdy ziemniaki będą miękkie, zmiksuj zupę blenderem na gładką masę.
Na koniec dodaj do zupy śmietanę do gotowania, wymieszaj i gotuj przez chwilę na wolnym ogniu.
Przed podaniem udekorować zupę posiekaną natką pietruszki.
Podawaj tę pyszną kremową zupę z fioletowymi ziemniakami i kawałkami chleba tostowego.