Źródło: mitrs3 from Getty Images
Krem pomarańczowy do tortu
Przepis na krem ze świeżych pomarańczy, który można wykorzystać do ciast i tortów.
Składniki
- 5 szt Pomarańcze
- 1 szt cytryna
- 120 g Cukier kryształ
- 4 szt jajka
- 2 łyżki Zwykła mąka
- szczypta soli
- 200 g Masło
Najnowsze ulotki
Procedura
Pomarańcze i cytrynę dobrze umyć i zetrzeć z nich skórkę. Podczas tarcia należy uważać, aby nie zetrzeć białej części, która jest gorzka. Następnie wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny. Wymieszaj sok owocowy z cukrem i wlej wszystko do rondla.
Dodaj jajka, mąkę i sól do garnka. Mieszaj wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji i gotuj na średnim ogniu, aż krem stanie się gęsty. Ważne jest, aby nie przerywać mieszania podczas gotowania, aby jajka się nie zsiadły.
Gdy śmietana będzie gęsta, zdejmij ją z ognia i dodawaj stopniowo masło. Każdy kawałek masła musi być roztopiony przed dodaniem kolejnego.
Pozostawić krem do ostygnięcia i użyć go do ciast lub tortów.