REKLAMA

Źródło: mitrs3 from Getty Images

Krem pomarańczowy do tortu

Przepis na krem ze świeżych pomarańczy, który można wykorzystać do ciast i tortów.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 5 szt Pomarańcze Dodano do
  • 1 szt cytryna Dodano do
  • 120 g Cukier kryształ Dodano do
  • 4 szt jajka Dodano do
  • 2 łyżki Zwykła mąka Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 200 g Masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Pomarańcze i cytrynę dobrze umyć i zetrzeć z nich skórkę. Podczas tarcia należy uważać, aby nie zetrzeć białej części, która jest gorzka. Następnie wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny. Wymieszaj sok owocowy z cukrem i wlej wszystko do rondla.

2. Krok

Dodaj jajka, mąkę i sól do garnka. Mieszaj wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji i gotuj na średnim ogniu, aż krem stanie się gęsty. Ważne jest, aby nie przerywać mieszania podczas gotowania, aby jajka się nie zsiadły.

3. Krok

Gdy śmietana będzie gęsta, zdejmij ją z ognia i dodawaj stopniowo masło. Każdy kawałek masła musi być roztopiony przed dodaniem kolejnego.

4. Krok

Pozostawić krem do ostygnięcia i użyć go do ciast lub tortów.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy