REKLAMA

Źródło: Pixabay

Krem kataloński

Krem Kataloński, również znany jako Crème Brûlée, to jeden z najbardziej popularnych deserów w Katalonii, regionie na północy Hiszpanii. Dzieli podobieństwa z cudownie gładkim i kremowym klasycznym pudingiem kremowym, ale dodatek skórek cytrusowych i cynamonu nadaje mu niepowtarzalny smak i aromat.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 litr pełnego mleka Dodano do
  • 8 żółtek Dodano do
  • 200 gramy cukru Dodano do
  • Skórka z cytryny Dodano do
  • laska cynamonu Dodano do
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodano do
  • Dodatkowy cukier do karmelizacji na górze Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Zagotuj mleko z skórką cytryny i cynamonem. Gdy zacznie wrzeć, usuń z ognia i odstaw na bok.

2. Krok

W oddzielnym naczyniu, ubij żółtka z cukrem. Gdy stają się jednolite, dodaj mąkę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.

3. Krok

Usuń skórkę cytryny i cynamon z mleka. Dodaj mleko do mieszanki żółtek, cały czas mieszając.

4. Krok

Ugotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, ciągle mieszając, aż masa staje się gęsta.

5. Krok

Rozlej krem do 6 miseczek. Pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie przechowuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

6. Krok

Przed podaniem posyp każdą porcję cukrem i skarmelizuj go za pomocą palnika. Podawaj natychmiast.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1112 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Na patelni

559 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2015 przepisy

Deser

1521 przepisy