Źródło: Pixabay
Krem kataloński
Krem Kataloński, również znany jako Crème Brûlée, to jeden z najbardziej popularnych deserów w Katalonii, regionie na północy Hiszpanii. Dzieli podobieństwa z cudownie gładkim i kremowym klasycznym pudingiem kremowym, ale dodatek skórek cytrusowych i cynamonu nadaje mu niepowtarzalny smak i aromat.
Składniki
- 1 litr pełnego mleka
- 8 żółtek
- 200 gramy cukru
- Skórka z cytryny
- laska cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Dodatkowy cukier do karmelizacji na górze
Najnowsze ulotki
Procedura
Zagotuj mleko z skórką cytryny i cynamonem. Gdy zacznie wrzeć, usuń z ognia i odstaw na bok.
W oddzielnym naczyniu, ubij żółtka z cukrem. Gdy stają się jednolite, dodaj mąkę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
Usuń skórkę cytryny i cynamon z mleka. Dodaj mleko do mieszanki żółtek, cały czas mieszając.
Ugotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, ciągle mieszając, aż masa staje się gęsta.
Rozlej krem do 6 miseczek. Pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie przechowuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Przed podaniem posyp każdą porcję cukrem i skarmelizuj go za pomocą palnika. Podawaj natychmiast.