Źródło: Pixabay: SnaXXy
Kotlety z musztardą i kwaśną śmietaną
Cześć wszystkim, chciałabym podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem na kotlety schabowe, które obecnie często przygotowuję, wzorując się na przepisie mojej babci. Kotlety z musztardą i kwaśną śmietaną to naprawdę rodzinny i zawsze ulubiony przepis, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a jest pyszny!
Składniki
- 1 kg Kotlety wieprzowe
- 3 łyżka stołowa Musztarda
- 3 dl kwaśna śmietana
- 3 gerezd czosnek
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżka stołowa olej
- Świeża pietruszka do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od przygotowania mięsa, oczyszczając je i krojąc w cienkie plastry. Ważne jest, aby plastry były równej grubości, aby równomiernie się ugotowały.
Posól i popieprz mięso ze wszystkich stron. Następnie posmaruj je musztardą. W zależności od słoności musztardy, dodaj sól i pieprz. Upewnij się, że nie jest zbyt słona!
Zmiażdżyć czosnek i wymieszać ze śmietaną. Ta mieszanka czosnku i śmietany sprawi, że mięso będzie naprawdę smaczne i soczyste.
Wrzuć plastry mięsa do przygotowanej mieszanki kwaśnej śmietany, aby dobrze je obtoczyć. Pozostawić w lodówce tak długo, jak to możliwe, ale co najmniej 1 godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Rozgrzać olej na żaroodpornej patelni. Dodać mięso i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Po upieczeniu obu stron, umieść je w piekarniku na kolejne 20-30 minut. Ważne jest, aby mieć oko na teksturę mięsa, aby się nie rozgotowało i nie stało się suche!
Gdy będzie gotowe, posyp świeżą natką pietruszki.