REKLAMA
Źródło: Pexels
Kotlety z kalafiora
Idealna propozycja na obiad, jeżeli starasz się jeść mniej mięsa.
REKLAMA
Przepis można znaleźć w tym artykule
Co dziś ugotujesz? 10 wspaniałych przepisów na obiady i kolacje
Składniki
porcje
8
- 1 duży kalafior
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Umyj i odłam kalafior na małe różyczki. Gotuj je w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż zmiękną.
2. Krok
Odcedź i odstaw do wystygnięcia.
3. Krok
W misce roztrzep jajka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, sól i pieprz.
4. Krok
W drugiej misce wymieszaj mąkę z wodą do uzyskania konsystencji gładkiej masy.
5. Krok
W kolejnym kroku zblenduj ugotowany kalafior na gładką masę.
6. Krok
Do kalafiora dodaj jajka z przyprawami i dokładnie wymieszaj.
7. Krok
Formuj kotlety z kalafiora i panieruj je w mące.
8. Krok
Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
9. Krok
Podawaj z ulubionym sosem i puree ziemniaczanym.