Źródło: ildipapp from Canva
Koncentrat bulionu warzywnego
Przygotowywanie własnego bulionu to świetny pomysł dla osób, które szukają naturalnych i zdrowych alternatyw dla kupnych kostek rosołowych. Sam od lat przygotowuję tę prostą recepturę i zawsze zachwyca mnie jej intensywny smak i aromat. Zapewniam Cię, że odpowiada nie tylko wegetarianom, ale i każdemu, kto pragnie skosztować przepysznej, domowej zupy.
Składniki
- 2 marchewki
- 1 Pietruszka
- 1 Połowa selera
- 2 cebule
- 2 zęby czosnku
- 2 listy laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- pół łyżeczki soli
- 2 litry wody
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej wodę do wrzenia w garnku. W międzyczasie, umyj i pokrój w plastry marchewki, pietruszkę i seler. Cebule i czosnek pokrój w grubą kostkę.
Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj wszystkie warzywa, liście laurowe oraz pieprz. Obniż ogień, a następnie gotuj bulion na małym ogniu przez około 30 minut. W międzyczasie kilkakrotnie odsłaniaj garnek i mieszaj, aby składniki się nie przypaliły.
Po tym czasie, przełóż garnek z ognia. Dodaj sól i delikatnie zamieszaj. Pozwól bulionowi i warzywom odpocząć przez kolejne 20 minut.
Po upływie tego czasu, przecedź bulion przez sitko. Wartościowy koncentrat jest gotowy do użycia. Możesz go od razu wykorzystać, bądź schłodzić i przechowywać w lodówce do 5 dni lub zamrozić.