REKLAMA

Źródło: ildipapp from Canva

Koncentrat bulionu warzywnego

Przygotowywanie własnego bulionu to świetny pomysł dla osób, które szukają naturalnych i zdrowych alternatyw dla kupnych kostek rosołowych. Sam od lat przygotowuję tę prostą recepturę i zawsze zachwyca mnie jej intensywny smak i aromat. Zapewniam Cię, że odpowiada nie tylko wegetarianom, ale i każdemu, kto pragnie skosztować przepysznej, domowej zupy.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 2 marchewki Dodano do
  • 1 Pietruszka Dodano do
  • 1 Połowa selera Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • kilka ziaren pieprzu Dodano do
  • pół łyżeczki soli Dodano do
  • 2 litry wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej wodę do wrzenia w garnku. W międzyczasie, umyj i pokrój w plastry marchewki, pietruszkę i seler. Cebule i czosnek pokrój w grubą kostkę.

2. Krok

Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj wszystkie warzywa, liście laurowe oraz pieprz. Obniż ogień, a następnie gotuj bulion na małym ogniu przez około 30 minut. W międzyczasie kilkakrotnie odsłaniaj garnek i mieszaj, aby składniki się nie przypaliły.

3. Krok

Po tym czasie, przełóż garnek z ognia. Dodaj sól i delikatnie zamieszaj. Pozwól bulionowi i warzywom odpocząć przez kolejne 20 minut.

4. Krok

Po upływie tego czasu, przecedź bulion przez sitko. Wartościowy koncentrat jest gotowy do użycia. Możesz go od razu wykorzystać, bądź schłodzić i przechowywać w lodówce do 5 dni lub zamrozić.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy