REKLAMA

Źródło: Josef Mohyla from Getty Images Signature

Kompot z dyni

Ten przepis opiera się na tradycji, ale zawiera kilka innowacji, które tworzą nie tylko pyszny, ale także zdrowy kompot.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg dynia Hokkaido Dodano do
  • 1 l wody Dodano do
  • 500 g Cukier Dodano do
  • Sok z cytryny Dodano do
  • 2 kawałek Anyż Dodano do
  • Cynamon do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Najpierw umyj dynię, pokrój na mniejsze kawałki i usuń pestki. Jeśli używasz dyni hokkaido, nie musisz jej obierać, ponieważ zachowuje ona wiele witamin w skórce.

2. Krok

Następnie pokrój dynię na jak największe kawałki, aby kompot ugotował się równomiernie. Składniki takie jak cynamon i anyż nadają kompotowi wyjątkowy jesienny aromat i smak. Nie jest konieczne wyjmowanie ich po ugotowaniu, można je pozostawić w kompocie jako dekorację.

3. Krok

Im dłużej pozostawisz kompot w lodówce, tym bardziej uwydatnią się smaki składników.

4. Krok

Kompot powinien być podawany zarówno na ciepło, jak i schłodzony, ale tak czy inaczej stanowi świetny dodatek do jesiennego deseru.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy