REKLAMA

Źródło: Josef Mohyla from Getty Images Signature

Kompot z dyni

Ten przepis opiera się na tradycji, ale zawiera kilka innowacji, które tworzą nie tylko pyszny, ale także zdrowy kompot.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg dynia Hokkaido Dodano do
  • 1 l wody Dodano do
  • 500 g Cukier Dodano do
  • Sok z cytryny Dodano do
  • 2 kawałek Anyż Dodano do
  • Cynamon do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Najpierw umyj dynię, pokrój na mniejsze kawałki i usuń pestki. Jeśli używasz dyni hokkaido, nie musisz jej obierać, ponieważ zachowuje ona wiele witamin w skórce.

2. Krok

Następnie pokrój dynię na jak największe kawałki, aby kompot ugotował się równomiernie. Składniki takie jak cynamon i anyż nadają kompotowi wyjątkowy jesienny aromat i smak. Nie jest konieczne wyjmowanie ich po ugotowaniu, można je pozostawić w kompocie jako dekorację.

3. Krok

Im dłużej pozostawisz kompot w lodówce, tym bardziej uwydatnią się smaki składników.

4. Krok

Kompot powinien być podawany zarówno na ciepło, jak i schłodzony, ale tak czy inaczej stanowi świetny dodatek do jesiennego deseru.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy