Źródło: Josef Mohyla from Getty Images Signature
Kompot z dyni
Ten przepis opiera się na tradycji, ale zawiera kilka innowacji, które tworzą nie tylko pyszny, ale także zdrowy kompot.
Składniki
- 1 kg dynia Hokkaido
- 1 l wody
- 500 g Cukier
- Sok z cytryny
- 2 kawałek Anyż
- Cynamon do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw umyj dynię, pokrój na mniejsze kawałki i usuń pestki. Jeśli używasz dyni hokkaido, nie musisz jej obierać, ponieważ zachowuje ona wiele witamin w skórce.
Następnie pokrój dynię na jak największe kawałki, aby kompot ugotował się równomiernie. Składniki takie jak cynamon i anyż nadają kompotowi wyjątkowy jesienny aromat i smak. Nie jest konieczne wyjmowanie ich po ugotowaniu, można je pozostawić w kompocie jako dekorację.
Im dłużej pozostawisz kompot w lodówce, tym bardziej uwydatnią się smaki składników.
Kompot powinien być podawany zarówno na ciepło, jak i schłodzony, ale tak czy inaczej stanowi świetny dodatek do jesiennego deseru.