REKLAMA

Źródło: cookedphotos from Getty Images Signature

Kofta kebab

Kofta kebab jest egzotycznym daniem o korzeniach w kuchni Bliskiego Wschodu. Charakterystyczny dla niego jest intensywny, zapierający oddech smak, który idealnie komponuje się z lekko pikantnym sosem.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 800 g mielonki z jagnięciny Dodano do
  • 1 ks duża cebula Dodano do
  • 4 zęby czosnku Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprzu Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
  • 1 łyżeczka ziarenek kolendry Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne Dodano do
  • 2 łyżki świeżej mięty Dodano do
  • 2 łyżki świeżej pietruszki Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Zacznij od dokładnego posiekania cebuli i czosnku. Następnie wymieszaj w misce mięso mielone, posiekaną cebulę i czosnek, a także wszystkie przyprawy i zioła.

2. Krok

Przygotowując mięso, pamiętaj, by dokładnie je wymieszać - jednolitość mieszaniny jest kluczem do uzyskania idealnej konsystencji kebabów.

3. Krok

Formowanie kebabów zależy od twojej wyobraźni. Na Bliskim Wschodzie kształtują je na kształt podłużnych klopsików. Będziesz potrzebował około 2 łyżek mięsa na każdy kebab.

4. Krok

Po uformowaniu kebabów, umieść je na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy z oliwek.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy