REKLAMA

Źródło: Pixabay

Knedliki po czesku

Knedliki to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni czeskiej. To specyficzny rodzaj pyz, które często podawane są jako dodatek do mięs i sosów. Poniżej znajduje się prosty przepis na przygotowanie ich w domu.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 350 g mąki pszennej Dodano do
  • 250 ml mléka Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 Łyżka cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych Dodano do
  • 4 plastry starego chleba Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Rozgrzej mleko do temperatury pokojowej i rozpuszcz w nim drożdże razem z cukrem. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

2. Krok

Po tym czasie dodaj jajko, sól i mąkę. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.

3. Krok

W międzyczasie przygotuj chleb - pokrój go na małe kawałki i lekko zrumień na patelni. Następnie dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.

4. Krok

Formuj z ciasta dwa wałki, które zawiń w folię aluminiową, skręcając jej końce. Ugotuj w dużym garnku z osoloną wodą przez około 40 minut.

5. Krok

Po upływie tego czasu wyjmij knedliki z wody i ostudź. Przy podawaniu pokrój na grubości około 1 cm kawałki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy