Źródło: Pixabay
Knedliki po czesku
Knedliki to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni czeskiej. To specyficzny rodzaj pyz, które często podawane są jako dodatek do mięs i sosów. Poniżej znajduje się prosty przepis na przygotowanie ich w domu.
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 250 ml mléka
- 1 jajko
- 1 Łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki drożdży suszonych
- 4 plastry starego chleba
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej mleko do temperatury pokojowej i rozpuszcz w nim drożdże razem z cukrem. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodaj jajko, sól i mąkę. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotuj chleb - pokrój go na małe kawałki i lekko zrumień na patelni. Następnie dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Formuj z ciasta dwa wałki, które zawiń w folię aluminiową, skręcając jej końce. Ugotuj w dużym garnku z osoloną wodą przez około 40 minut.
Po upływie tego czasu wyjmij knedliki z wody i ostudź. Przy podawaniu pokrój na grubości około 1 cm kawałki.