REKLAMA

Źródło: FB: Wypróbowane przepisy:ciasteczka,ciasta,sałatki,mięsa...itp

Kluski z makiem na wigilię

Ten przepis na kluski z makiem na wigilię jest czymś, co robię co roku. Ma w sobie coś magicznego - może dlatego, że kojarzy mi się z domem, rodziną i wyjątkowymi chwilami spędzonymi razem w wigilijny wieczór.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 500 g maku Dodano do
  • 500 g mąki Dodano do
  • 4 ks jajka Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 łyżeczka masla Dodano do
  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 1 szkło miodu Dodano do
  • 1 szkło drobno posiekanych orzechów (opcjonalne) Dodano do
  • skórka otarta z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Rozpocznij od namoczenia maku - najlepiej na całą noc. W ten sposób mak staje się miękki i łatwiejszy do przetworzenia. Przykryj mąkę wodą i odstaw na bok.

2. Krok

Następnego dnia, odcedź mak i zmiel go na gładką pastę. Używam do tego maszynki do mięsa, ale blender też powinien sobie poradzić. Dodaj cukier, miód, orzechy i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj, aby przygotować farsz.

3. Krok

W międzyczasie przygotuj ciasto na kluski. Wymieszaj mąkę, jajka, sól i masło. Zagnieć ciasto na gładką masę, a następnie podziel je na małe porcje.

4. Krok

Każdą porcję rozwałkuj na bardzo cienki placek, nałóż na niego farsz z maku i zawiń w rulon. Kluski te gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut, do momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy