REKLAMA
Kluski kładzione
Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Ale również jako obiad podany z masłem lub smażonym boczkiem . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/05/kluski-kadzione.html
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 1 jajko
- 3 4 szklanki mąki pszennej
- 1 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki wody
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Do głębokiego talerza / miski wbijamy jajka , dodajemy wodę , sól i mąkę mieszamy widelcem na jednolitą i gładką masę .
2. Krok
Zagotować wodę która lekko solimy . Zaczynamy kłaść kluski , najpierw zanurzamy łyżkę od zupy w wodzie a później nabieramy ciasto na kluski wielkości około 1/3 łyżki i wkładamy do wrzącej wody . Postępujemy tak do czasu aż zużyjemy całe ciasto na kluski . Delikatnie mieszamy i czekamy aż kluski wypłyną . Gotujemy około 3 do 5 minut na lekkim ogniu .