REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/rUMUtL1gXXdwOIW_zjm9/6196b539ef8e13381ea39b73c4a2e5.jpeg)
Klopsiki w sosie cebulowo-jabłkowym
Jestem wielkim fanem tego przepisu ze względu na jego różnorodność. Możesz go skombinować, czy to bez makaronu z chlebem, czy tylko makaron z sosem, czy klopsiki z innym dodatkiem. Ale zobacz sam 😉
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1⁄2 kg Mięso duszone wołowe lub wieprzowe lub mix
- 1 szt Pieczywo
- Pietruszka natka
- 4 szt średniej wielkości cebula
- 2 szt jabłko
- 1⁄4 l Rosół lub bulion
- 250 ml śmietana do ubijania
- papryka mielona - słodka
- Sól
- pieprz czarny mielony
- Masło lub olej
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Bułkę lub rogalik moczymy w wodzie, wyciskamy, dodajemy mielone mięso, posiekaną natkę pietruszki, mieloną paprykę, przyprawy i sól.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/rUMUtL1gXXdwOIW_zjm9/f2d3b08c27bc24662a23e8c15507ff.jpeg)
2. Krok
Mieszamy mieszaninę i formujemy małe kulki.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/rUMUtL1gXXdwOIW_zjm9/e1d47ecd3a550a78a47894b852ca5b.jpeg)
3. Krok
Klopsiki podsmażamy na maśle do zarumienienia.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/rUMUtL1gXXdwOIW_zjm9/c3e62293204d88f9699dbee3f99e3e.jpeg)
4. Krok
Cebulę kroimy na półksiężyce, jabłka na małe kawałki i smażymy na maśle około 5 minut.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/rUMUtL1gXXdwOIW_zjm9/aed8cbc884c85fa03267eba61230e2.jpeg)
5. Krok
Następnie dodajemy gorący rosół wraz ze śmietaną do ubijania, przyprawiamy, możemy dodać zdrową wegetę i dusimy jeszcze kilka minut.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/rUMUtL1gXXdwOIW_zjm9/217ed82fbb53cac722eba007488c78.jpeg)
6. Krok
Podajemy z makaronem lub spaghetti.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/rUMUtL1gXXdwOIW_zjm9/8ea777b71e5a02c2ab00e5e9066ee5.jpeg)