REKLAMA
Klopsiki w sosie cebulowo-jabłkowym
Jestem wielkim fanem tego przepisu ze względu na jego różnorodność. Możesz go skombinować, czy to bez makaronu z chlebem, czy tylko makaron z sosem, czy klopsiki z innym dodatkiem. Ale zobacz sam 😉
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1⁄2 kg Mięso duszone wołowe lub wieprzowe lub mix
- 1 szt Pieczywo
- Pietruszka natka
- 4 szt średniej wielkości cebula
- 2 szt jabłko
- 1⁄4 l Rosół lub bulion
- 250 ml śmietana do ubijania
- papryka mielona - słodka
- Sól
- pieprz czarny mielony
- Masło lub olej
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Bułkę lub rogalik moczymy w wodzie, wyciskamy, dodajemy mielone mięso, posiekaną natkę pietruszki, mieloną paprykę, przyprawy i sól.
2. Krok
Mieszamy mieszaninę i formujemy małe kulki.
3. Krok
Klopsiki podsmażamy na maśle do zarumienienia.
4. Krok
Cebulę kroimy na półksiężyce, jabłka na małe kawałki i smażymy na maśle około 5 minut.
5. Krok
Następnie dodajemy gorący rosół wraz ze śmietaną do ubijania, przyprawiamy, możemy dodać zdrową wegetę i dusimy jeszcze kilka minut.
6. Krok
Podajemy z makaronem lub spaghetti.