REKLAMA

Źródło: ArtStudio Images from Canva

Klonowy warkocz z ciasta francuskiego z orzechami pekan

Łatwy w przygotowaniu i niesamowicie smaczny, Klonowy warkocz z ciasta francuskiego z orzechami pekan to deserek, który wielokrotnie przygotowywałam dla moich najbliższych. Pachnący karmelem, gorzkawym smakiem pekanów i lekkość ciasta francuskiego sprawia, że ciężko mu się oprzeć.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 opakowanie ciasto francuskie Dodano do
  • 12 Okulary Orzechy pekan Dodano do
  • 12 Okulary syrop klonowy Dodano do
  • 1 sztuka jajko Dodano do
  • 2 łyżki masło Dodano do
  • 2 łyżki cukier Dodano do
  • 12 łyżeczki Cynamon Dodano do
  • szczypta Sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Zaczynam od rozgrzewania piekarnika do 190ºC. Uitłowanie orzechów pekan to prosty sposób na uwypuklenie ich smaku, więc je rozkładam na blasze i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na około 5 minut. Później orzechy są gotowe do dalszego przygotowania.

2. Krok

W międzyczasie roztapiam masło w rondelku, dodaję do niego syrop klonowy, cukier, cynamon i szczyptę soli. Gotuję wszystko razem na średnim ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści i składniki się połączą.

3. Krok

Następnie rozkładam ciasto francuskie na stolnicy posypanej mąką i delikatnie je wałkuję. Rozsmarowuję na nim powstały sos, zostawiając ok. 1 cm brzegu.

4. Krok

Posypuję orzechami pekan ciasto, składam je na pół i nacinam na przemian po obu stronach, tworząc warkocz.

5. Krok

Przekładając warkocz na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uważam, aby zachować jego formę. Aby dodać warkoczowi połysku i złotego koloru, smaruję go roztrzepanym jajkiem.

6. Krok

Wstawiam warkocz do piekarnika i piekę przez około 20-25 minut, aż nabierze złotego koloru.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy