Źródło: ArtStudio Images from Canva
Klonowy warkocz z ciasta francuskiego z orzechami pekan
Łatwy w przygotowaniu i niesamowicie smaczny, Klonowy warkocz z ciasta francuskiego z orzechami pekan to deserek, który wielokrotnie przygotowywałam dla moich najbliższych. Pachnący karmelem, gorzkawym smakiem pekanów i lekkość ciasta francuskiego sprawia, że ciężko mu się oprzeć.
Składniki
- 1 opakowanie ciasto francuskie
- 1⁄2 Okulary Orzechy pekan
- 1⁄2 Okulary syrop klonowy
- 1 sztuka jajko
- 2 łyżki masło
- 2 łyżki cukier
- 1⁄2 łyżeczki Cynamon
- szczypta Sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Zaczynam od rozgrzewania piekarnika do 190ºC. Uitłowanie orzechów pekan to prosty sposób na uwypuklenie ich smaku, więc je rozkładam na blasze i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na około 5 minut. Później orzechy są gotowe do dalszego przygotowania.
W międzyczasie roztapiam masło w rondelku, dodaję do niego syrop klonowy, cukier, cynamon i szczyptę soli. Gotuję wszystko razem na średnim ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści i składniki się połączą.
Następnie rozkładam ciasto francuskie na stolnicy posypanej mąką i delikatnie je wałkuję. Rozsmarowuję na nim powstały sos, zostawiając ok. 1 cm brzegu.
Posypuję orzechami pekan ciasto, składam je na pół i nacinam na przemian po obu stronach, tworząc warkocz.
Przekładając warkocz na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uważam, aby zachować jego formę. Aby dodać warkoczowi połysku i złotego koloru, smaruję go roztrzepanym jajkiem.
Wstawiam warkocz do piekarnika i piekę przez około 20-25 minut, aż nabierze złotego koloru.