Źródło: Unsplash
Keto pieczony nadziewany cały kalafior
To zdrowe, wegańskie, bezglutenowe i niskowęglowodanowe danie jest nie tylko niesamowicie pyszne, ale także wygląda oszałamiająco na każdym stole.
Składniki
- 1 Duża główka kalafiora
- 1 filiżanka Ugotowanej komosy ryżowej
- 1⁄2 filiżanka Pokrojonej w kostkę papryki
- 1⁄2 filiżanka cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki Drobno posiekanego czosnku
- 1⁄2 filiżanka Posiekanych pomidorów
- 1 łyżeczka kminku
- 1⁄2 łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- świeża kolendra do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 400°F (200°C). Ten krok jest niezbędny - zrobienie tego przed gotowaniem pozwala na równomierne gotowanie i idealną teksturę kalafiora.
Oczyść kalafior i usuń zielone liście. Następnie wydrąż go, wybierając rdzeń. Zachowaj ostrożność, chcesz wydrążyć wystarczająco dużo, aby nadziać, ale nie chcesz złamać kalafiora.
Posmaruj kalafior oliwą z oliwek i posyp go połową kminku, kurkumy, soli i pieprzu. Z doświadczenia wiem, że dzięki temu każdy kęs nabiera głębi smaku.
Umieść kalafior w naczyniu do pieczenia i piecz przez 30-35 minut lub do momentu, aż stanie się miękki. Nie powinien być zbyt miękki, aby stracić swoją strukturę, ale na tyle miękki, aby można go było łatwo rozgryźć widelcem.
Podczas gdy kalafior się piecze, przygotuj farsz. Podsmaż cebulę, paprykę i czosnek, aż zmiękną. Dodaj pomidory, ugotowaną komosę ryżową, pozostały kminek, kurkumę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Twoja kuchnia wypełni się pięknym aromatem, który może wzbudzić zazdrość sąsiadów!
Gdy kalafior będzie gotowy, ostrożnie nadziej go mieszanką komosy ryżowej. Nadziewaj go dobrze, aby każdy plasterek był obfity i aromatyczny.
Piecz nadziewanego kalafiora przez kolejne 10-15 minut. Powinien być złocisty i chrupiący na zewnątrz.
Pozostawić do ostygnięcia, udekorować świeżą kolendrą. Z mojego osobistego doświadczenia wynika, że dodatek świeżych ziół naprawdę podnosi ostateczny smak potrawy.
Pokrój kalafiora na ćwiartki i podawaj.