:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/lk3JZuVVwepgQBXKfh_Z/cf5958c0ed531875124c94c6e62cac.jpeg)
Źródło: ma-no from Getty Images
Karmelowe muffiny
Pozwól się zachwycić smakiem tych wspaniałych muffinów pełnych karmelowego smaku.
Składniki
Koszyk
- 2 szt jajko
- 150 g cukier
- 100 g masło
- 200 ml mleko
- 250 g mąka zwykła specjalna
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
Karmelowy nadzienie
- 150 g Karmel
- 50 ml bita śmietana
Najnowsze ulotki
Procedura
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż formę na muffinki papierowymi koszyczkami.
W misce mieszamy suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia).
W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem do piany, dodajemy masło i mleko i dobrze mieszamy.
Dodajemy suche składniki do wilgotnych i dobrze mieszamy wszystko.
Ciasto rozdzielamy do koszyczków na muffiny, do środka każdego wkładamy łyżeczkę karmelu i przykrywamy pozostałym ciastem.
Pieczemy 20-25 minut, aż muffinki będą ładnie złociste.
Podczas gdy muffinki się pieką, przygotujemy karmelowy nadzienie. Karmel podgrzewamy ze śmietanką do ubijania i dobrze mieszamy, aż karmel się rozpuści.
Upieczone muffinki pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wypełniamy je karmelowym nadzieniem za pomocą worka do śmietany.
Na koniec muffinki dekorujemy według smaku i możemy podawać.