REKLAMA

Karmelizowane marchewki

Karmelizowane marchewki są doskonałym dodatkiem do różnych dań. Idealnie skomponują się zarówno z mięsem, jak i z rybami. Ten przepis jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet kuchenne nowicjusze, a efekt końcowy zaskoczy wszystkich.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg marchwi Dodano do
  • 4 łyżki miodu Dodano do
  • sok z połowy cytryny Dodano do
  • 4 łyżki masla Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • Świeże natka pietruszki do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Marchewkę obierać i kroimy w podłużne słupki.

2. Krok

W dużym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy do połączenia.

3. Krok

Dodajemy marchewkę do rondla, skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie mieszamy, aby pokryć marchewkę miodem i masłem.

4. Krok

Przykrywamy rondel i gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

5. Krok

Odkrywamy, zwiększamy ogień do średnio wysokiego i gotujemy jeszcze 10-15 minut, aż marchewka jest miękka i pokryta złotym, karmelowym sosem.

6. Krok

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie podajemy na ciepło, posypane posiekaną natką pietruszki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy