REKLAMA

Karmelizowane marchewki

Karmelizowane marchewki są doskonałym dodatkiem do różnych dań. Idealnie skomponują się zarówno z mięsem, jak i z rybami. Ten przepis jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet kuchenne nowicjusze, a efekt końcowy zaskoczy wszystkich.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg marchwi Dodano do
  • 4 łyżki miodu Dodano do
  • sok z połowy cytryny Dodano do
  • 4 łyżki masla Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • Świeże natka pietruszki do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Marchewkę obierać i kroimy w podłużne słupki.

2. Krok

W dużym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy do połączenia.

3. Krok

Dodajemy marchewkę do rondla, skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie mieszamy, aby pokryć marchewkę miodem i masłem.

4. Krok

Przykrywamy rondel i gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

5. Krok

Odkrywamy, zwiększamy ogień do średnio wysokiego i gotujemy jeszcze 10-15 minut, aż marchewka jest miękka i pokryta złotym, karmelowym sosem.

6. Krok

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie podajemy na ciepło, posypane posiekaną natką pietruszki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy