REKLAMA

Źródło: KubicaStone from Getty Images

Kapusta wigilijna z pieczarkami

Kapusta wigilijna z pieczarkami to w moim domu nieodłączny element tradycyjnego wigilijnego stołu. Wiem, że każda rodzina ma swoją specyficzną recepturę na to danie, ale chcę podzielić się z Wami naszą – sprawdza się od lat, a jej smak doceniła już niejedna osoba na wigilijnym stole.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 112 kg kiszonej kapusty Dodano do
  • 1 kg pieczarek Dodano do
  • 1 ks duża cebula Dodano do
  • 4 listy laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Najpierw należy dokładnie opłukać kiszoną kapustę, aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Tę czynność powtarzam kilka razy, dopóki kapusta nie będzie miała odpowiedniego, niezbyt kwasnego smaku.

2. Krok

Kapustę wrzucam do dużego garnka, dodaję liście laurowe i ziele angielskie i zalewam wodą, tak aby była dobrze przykryta. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę.

3. Krok

W międzyczasie siekam cebulę w drobną kostkę i podsmażam na oleju, aż stanie się złocista.

4. Krok

Pieczarki obieram, kroję w plasterki i dodaję do podsmażonej cebuli. Duszę na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż pieczarki zaczną puszczą sok. Nie zapomnij przyprawić solą i pieprzem.

5. Krok

Po upływie godziny dodaję do kapusty pieczarki z cebulą i mieszam. Potem dalej duszę wszystko razem na niskim ogniu przez kolejną godzinę.

6. Krok

Przed podaniem warto sprawdzić, czy kapusta jest odpowiednio miękka i przyprawiona. Jeśli potrzebne, dodaję jeszcze trochę soli i pieprzu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy