REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Kapusta wigilijna z grzybami i śliwkami

To przepis, który przygotowywałam przez wiele lat na Wigilię. Kapusta z grzybami i śliwkami to tradycyjna polska potrawa, która nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg kapusty kiszonej Dodano do
  • 200 g suszonych grzybów Dodano do
  • 1 szkło suszonych śliwek Dodano do
  • 1 ks cebula Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprzu Dodano do
  • 1 łyżeczka majeranku Dodano do
  • 1 Łyżka cukru Dodano do
  • 2 ks liście laurowe Dodano do
  • 3 ziela angielskie Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Grzyby namocz w wodzie na 4-5 godzin, następnie dobrze je wypłucz.

2. Krok

Kapustę umieść w garnku, dodaj grzyby i pokrojone śliwki. Dodaj 1 litr wody, liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu około 1,5 godziny. Uważaj, aby potrawa nie przywierała do garnka.

3. Krok

W międzyczasie cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do kapusty. Kapustę solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę cukru i majeranku.

4. Krok

Gotuj jeszcze około 20-30 minut, aż kapusta będzie miękka. W razie potrzeby, możesz jeszcze doprawić do smaku.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2029 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy