REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Kapusta wigilijna z grzybami i śliwkami

To przepis, który przygotowywałam przez wiele lat na Wigilię. Kapusta z grzybami i śliwkami to tradycyjna polska potrawa, która nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg kapusty kiszonej Dodano do
  • 200 g suszonych grzybów Dodano do
  • 1 szkło suszonych śliwek Dodano do
  • 1 ks cebula Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprzu Dodano do
  • 1 łyżeczka majeranku Dodano do
  • 1 Łyżka cukru Dodano do
  • 2 ks liście laurowe Dodano do
  • 3 ziela angielskie Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Grzyby namocz w wodzie na 4-5 godzin, następnie dobrze je wypłucz.

2. Krok

Kapustę umieść w garnku, dodaj grzyby i pokrojone śliwki. Dodaj 1 litr wody, liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu około 1,5 godziny. Uważaj, aby potrawa nie przywierała do garnka.

3. Krok

W międzyczasie cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do kapusty. Kapustę solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę cukru i majeranku.

4. Krok

Gotuj jeszcze około 20-30 minut, aż kapusta będzie miękka. W razie potrzeby, możesz jeszcze doprawić do smaku.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy