REKLAMA
Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Kapusta wigilijna z grzybami i śliwkami
To przepis, który przygotowywałam przez wiele lat na Wigilię. Kapusta z grzybami i śliwkami to tradycyjna polska potrawa, która nie może zabraknąć na wigilijnym stole.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 1 kg kapusty kiszonej
- 200 g suszonych grzybów
- 1 szkło suszonych śliwek
- 1 ks cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 Łyżka cukru
- 2 ks liście laurowe
- 3 ziela angielskie
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Grzyby namocz w wodzie na 4-5 godzin, następnie dobrze je wypłucz.
2. Krok
Kapustę umieść w garnku, dodaj grzyby i pokrojone śliwki. Dodaj 1 litr wody, liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu około 1,5 godziny. Uważaj, aby potrawa nie przywierała do garnka.
3. Krok
W międzyczasie cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do kapusty. Kapustę solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę cukru i majeranku.
4. Krok
Gotuj jeszcze około 20-30 minut, aż kapusta będzie miękka. W razie potrzeby, możesz jeszcze doprawić do smaku.