Kanapka Philly cheesesteak
Oto przepis na tradycyjnego Philly Cheesesteaka, popularną amerykańską kanapkę z kawałkami wołowiny, cebulą i serem:
Składniki
- 500 g plastrów wołowiny (np. rostbef lub antrykot), pokrojonych na cienkie paski
- 2 duży cebule, pokrojone w cienkie plasterki
- 4 bułki do kanapek typu hoagie lub podłużne bułki do hot dogów
- 200 g startego żółtego sera (preferowany jest ser provolone lub amerykański)
- 2 łyżki masla
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i roztop masło.
Dodaj pokrojone cebule do patelni i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż staną się miękkie i lekko złociste. Przenieś cebule na talerz.
W tej samej patelni dodaj pokrojoną wołowinę. Smaż ją na średnim ogniu, mieszając, aż mięso będzie delikatne i lekko zarumienione. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podziel bułki na pół na długość, ale nie odcinaj całkowicie. Możesz również delikatnie wydrążyć miąższ z bułek, aby stworzyć miejsce na nadzienie.
Włóż starty ser na dno każdej bułki. Następnie równomiernie rozłóż pokrojoną wołowinę na serze.
Przenieś kanapki do nagrzanego piekarnika lub pod grilla na kilka minut, aż ser się roztopi.
Wyjmij kanapki z piekarnika lub grilla. Dodaj uprzednio usmażone cebule na wierzch mięsa.
Philly Cheesesteak jest gotowy do podania! Możesz podać go z ulubionymi dodatkami, takimi jak marynowane papryczki, ketchup, majonez czy ogórki konserwowe.