REKLAMA
Kalafior pieczony
Oto przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu kalafior pieczony.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 średniej wielkości kalafior
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z awokado
- 3 łyżki parmezan
- 1 łyżeczka ulubionej przyprawy np oregano
- 2 łyżki drobno posiekanej świeżej pietruszki
- łyżeczki soli do smaku
- łyżeczki pieprzu do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
2. Krok
Obierz i posiekaj czosnek na drobne kawałki.
3. Krok
Oczyść kalafior, usuń liście i kłącze.
4. Krok
W misce wymieszaj masło z oliwą z oliwek, czosnkiem i parmezanem, a następnie dopraw solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami.
5. Krok
Przełóż kalafior na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i nałóż równomiernie wcześniej przygotowaną masę.
6. Krok
Piecz kalafior w piekarniku przez około 25-30 minut, aż będzie miękki i lekko zrumieniony.
7. Krok
Podawaj na ciepło i ciesz się smakiem pieczonego kalafiora!