REKLAMA

Źródło: FB: Ciasta na każdą okazję

Jogurtowiec truskawkowy

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Masa jogurtowa:

  • 500 g naturalnego greckiego jogurtu Dodano do
  • 350 g truskawek Dodano do
  • 5 łyżki cukru pudru Dodano do
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodano do
  • sok z cytryny Dodano do
  • 312 łyżki żelatyny Dodano do

Dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa Dodano do
  • 150 g truskawek Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozpuść galaretkę w 200 ml gorącej wody i poczekaj, aż ostygnie.

2. Krok

Wyłóż tortownicę folią spożywczą.

3. Krok

Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na dnie tortownicy.

4. Krok

Zalej truskawki tężejącą galaretką i wstaw do lodówki do zastygnięcia.

5. Krok

Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści.

6. Krok

Truskawki - 350 g rozgnieść, zmiksować na pianę i wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem pudrem, cukrem waniliowym.

7. Krok

Następnie dodać jogurt, wymieszać.

8. Krok

Do żelatyny dodać 4 łyżki masy truskawkowo-jogurtowej, wymieszać. Dodać żelatynę do pozostałej masy jogurtowej i wymieszać mikserem.

9. Krok

Wlać masę do formy na galaretkę i pozostawić na noc do zastygnięcia.

10. Krok

Przykryć deser talerzem lub deską i odwrócić do góry dnem.

11. Krok

Złożyć folię i udekorować.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy