:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/O_2WEvXz2kXEqzoTIoV_/3f44985820985f14f0a740f93fa330.jpeg)
Źródło: FB: Ciasta na każdą okazję
Jogurtowiec truskawkowy
Składniki
Masa jogurtowa:
- 500 g naturalnego greckiego jogurtu
- 350 g truskawek
- 5 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- sok z cytryny
- 31⁄2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
- 1 galaretka truskawkowa
- 150 g truskawek
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozpuść galaretkę w 200 ml gorącej wody i poczekaj, aż ostygnie.
Wyłóż tortownicę folią spożywczą.
Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na dnie tortownicy.
Zalej truskawki tężejącą galaretką i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści.
Truskawki - 350 g rozgnieść, zmiksować na pianę i wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem pudrem, cukrem waniliowym.
Następnie dodać jogurt, wymieszać.
Do żelatyny dodać 4 łyżki masy truskawkowo-jogurtowej, wymieszać. Dodać żelatynę do pozostałej masy jogurtowej i wymieszać mikserem.
Wlać masę do formy na galaretkę i pozostawić na noc do zastygnięcia.
Przykryć deser talerzem lub deską i odwrócić do góry dnem.
Złożyć folię i udekorować.