REKLAMA

Źródło: Freepik

Japoński makaron Soba

Makaron soba to tradycyjne danie kuchni japońskiej. Głównym składnikiem tych cienkich nitek jest mąka gryczana, która nadaje im niepowtarzalnego, orzechowego smaku. To prosty i szybki do przygotowania posiłek, który możesz podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do zup i sałatek.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 150 g makaronu soba Dodano do
  • 2 łyżki sosu sojowego Dodano do
  • Stosowne przyprawy do smaku (np. imbir, czosnek pieprz) Dodano do
  • 12 łyżeczki oleju sezamowego Dodano do
  • 1 Łyżka oleju roślinnego Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Ugotuj makaron soba wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź i odłóż na bok.

2. Krok

Podgrzewaj olej roślinny na patelni, dodaj wybrane warzywa i smaż przez kilka minut.

3. Krok

Do warzyw dodaj sos sojowy, przyprawy i bulion warzywny. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.

4. Krok

Dodaj do warzyw ugotowany makaron soba i olej sezamowy, dobrze wymieszaj.

5. Krok

Podawaj gorące.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1112 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Na patelni

559 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2015 przepisy

Deser

1521 przepisy