Źródło: Amalje for iStockPhotos
Jak zrobić kandyzowany imbir?
Kandyzowany imbir to jeden z moich absolutnie ulubionych przepisów. Rezultatem jest pysznie słodka i pikantna przekąska, która jest również dobra dla trawienia. Jest całkowicie domowej roboty i smakuje o niebo lepiej niż wersja kupiona w sklepie. Jest bardzo łatwy do zrobienia, potrzeba tylko trochę cierpliwości i czasu.
Składniki
- 500 g świeży imbir
- 400 g cukier
- 500 ml woda
- Cukier granulowany do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby zrobić własny kandyzowany imbir, najpierw obierz imbir. Możesz łatwo zeskrobać skórkę łyżeczką bez marnowania dużej ilości imbiru. Następnie pokrój imbir na cienkie plasterki.
Umieść imbir w średnim rondlu, dodaj wodę i doprowadź do wrzenia. Następnie pozostawić imbir na wolnym ogniu przez około 30 minut lub do momentu, aż stanie się miękki.
Zachowaj ostrożność podczas odlewania wody, jest bardzo gorąca. Postaraj się również zachować trochę wywaru imbirowego, który może posłużyć jako baza do pysznej herbaty.
Dodaj cukier na patelnię i wymieszaj z imbirem. Pozostawić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu, aż cukier utworzy syrop. Może to zająć około 20-30 minut.
Teraz ułóż plasterki imbiru pojedynczo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posyp je granulowanym cukrem.
Pozostaw kandyzowany imbir do ostygnięcia i wyschnięcia. Może to potrwać kilka godzin lub nawet całą noc. Im dłużej imbir schnie, tym bardziej staje się chrupiący.
Kandyzowany imbir można jeść samodzielnie, dodawać do ciast i babeczek lub do herbaty i koktajli. Miłego próbowania!