Źródło: Pixabay
Jak gotować dziki ryż
Przygotowywałem ten niezbędny, bogaty w składniki odżywcze przepis wiele razy na przestrzeni lat i muszę przyznać, że jest coś wyjątkowo pocieszającego w dzikim ryżu. Jego ziemisty smak, ciągnąca się konsystencja i solidny profil odżywczy sprawiają, że jest to podstawa w mojej kuchni. Choć gotowanie trwa nieco dłużej niż w przypadku zwykłego ryżu, czas oczekiwania z pewnością się opłaci. Oto moja sprawdzona metoda gotowania dzikiego ryżu.
Składniki
- 1 filiżanka Dzikiego ryżu
- 3 filiżanki wody
- 1 łyżeczka soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Dokładnie opłucz dziki ryż pod zimną wodą. Z moich licznych doświadczeń wynika, że pomaga to zapewnić czysty smak.
W dużym rondlu zagotuj wodę z solą. Zalecam użycie rondla z ciężkim dnem, aby lepiej rozprowadzać ciepło.
Gdy woda się zagotuje, dodaj dziki ryż. Zamieszaj.
Zmniejsz temperaturę do niskiej. Niższa temperatura pomoże dzikiemu ryżowi ugotować się delikatnie i równomiernie.
Przykryj rondel i gotuj ryż na wolnym ogniu przez około 45-55 minut. Zauważyłem, że dziki ryż (będący twardszym ziarnem) wymaga dłuższego czasu gotowania niż inne rodzaje ryżu. Nie spiesz się z tą częścią. Cierpliwość jest niezbędna do uzyskania idealnego dzikiego ryżu!
Zacznij sprawdzać ryż po około 45 minutach. Ryż jest gotowy, gdy ziarna są miękkie, a ich wnętrze jest białe.
Odcedź nadmiar płynu i pozostaw ryż na około 10 minut, pozwalając mu stwardnieć i wchłonąć resztki wilgoci. To mały szczegół, ale uwierz mi, robi znaczącą różnicę w teksturze.
Przed podaniem rozgnieć dziki ryż widelcem, a następnie ciesz się tym obfitym, zdrowym ziarnem w sałatce, zupie lub jako dodatek.