Jajecznica z grzybami
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, a jajecznica to prawdziwy klasyk na dobry start dnia. Jajecznica z grzybami to pyszne i sycące danie na śniadanie czy brunch. Świetnie smakuje z ciepłym tostowym chlebem.
Składniki
- 4 jajka
- 200 g świeżych grzybów (np. pieczarki, borowiki)
- 2 Łodygi szczypiorku
- 4 łyżki masla
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Oczyść grzyby i pokrój je na plasterki.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła i dodaj grzyby. Smaż grzyby na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż staną się złote.
W misce roztrzep jajka, dodaj sól i pieprz.
Gdy grzyby będą gotowe, dodaj do nich jajka. Kontynuuj smażenie, mieszając delikatnie cały czas, aż jajka się zetną. To powinno zająć 2-3 minuty.
Pod koniec gotowania dodaj pozostałe dwie łyżki masła, aby jajecznica była bardziej kremowa.
Posyp jajecznicę posiekanym szczypiorkiem.
Podawaj od razu, najlepiej z ciepłym tostowym chlebem.